İş dünyasından biyoteknoloji atağı

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi`nin düzenlediği toplantıda, biyoteknolojide zaman kaybedilmeden stratejik alanlar geliştirilmesi gerektiği vurgulandı

TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi, 6-7 Ekim tarihlerinde Sabancı Üniversitesi kampüsünde, çok sayıda yabancı uzmanın katıldığı Biyoteknoloji: Fırsatlar ve Sorunlar konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda, 21. yüzyılın teknolojisi olarak tanımlanan biyoteknoloji konusunda Türkiye`nin zaman yitirmeden stratejik planlar geliştirmesi ve uygulaması gerektiği kaydedildi.

Çalışma toplantısının açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, geleceğin bilimleri doğrultusunda öğrenciler yetiştirmeye özen gösteren bir üniversite olarak, biyoteknolojinin Türkiye`deki geleceğinin tartışıldığı uluslararası bir platforma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Mustafa Koç ise biyoteknolojinin 21. yüzyıla damga vuracak teknolojilerin başında geldiğini vurgulayarak, Bilgi teknolojileri gibi biyoteknoloji de birçok sanayi dalında üretim yapısını ve ürünleri etkileyecektir dedi. Türkiye`nin ekonomiye katkıda bulunacak teknolojik uygulama alanlarını seçerek stratejik planlarını yapmak ve uygulamak zorunda olduğunu kaydeden Koç, TÜSİAD olarak ülke çapında oluşturulacak biyoteknoloji hamlesine destek vermek önemli bir görevimizdir diye konuştu.

80 MİLYAR $`LIK PAZAR
Yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olan biyoteknoloji, gen mühendisliği temeline oturuyor. Biyoteknoloji alanındaki uygulamalar ve gelişmelerle, yeni ürünler ve üretim yöntemleri ortaya çıkarılarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde karşılaşılan sorunların başında gelen sağlık, beslenme, yaşam standartları ve çevre koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Biyoteknolojinin kullanıldığı alanların başında tarım, hayvancılık, gıda, enerji, kimya, madencilik ve çevre geliyor.


ABD, İngiltere ve Japonya`nın yanı sıra Çin, Güney Kore, Küba, İsrail ve Singapur gibi gelişmekte olan ülkelerin de önemli çalışmalar yürüttüğü biyoteknolojinin pazar hacmi 80 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi