İran dışı rotalarda birlikte çalışalım

17.07.2007 - 11:45 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Türkiye ile İran arasında hafta sonunda imzalanan doğalgaz anlaşması hakkında Türkiye`den bilgi isteyen ABD, İran`la enerji alanında işbirliği yürütülmesine karşı olduğunu açıkladı.
ABD, Hazar Havzası enerji kaynaklarının Avrupa`ya aktarılmasında İran üzerinden geçmeyen güzergâhlar konusunda Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğu mesajını verdi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh arasında imzalanan ve Türkiye`nin İran`ın güneyindeki üç doğalgaz havzasını işletmesini de içeren 6 milyar dolarlık anlaşmayı ABD yakın takibe aldı.

İran`a güvenmek hata

ABD`nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schallow, İran ile enerji alanında yapılan anlaşmalar konusunda ülkesinin genel tutumunu, İran`ın enerji sektörüne yatırım yapılmasına ve İran ile enerji alanında işbirliği yapılmasına karşıyız sözleriyle ortaya koydu. İran`ın nükleer programını durdurması yönünde BM Güvenlik Konseyi`nin aldığı yaptırım kararlarına ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı`nın çağrılarına uymadığını anımsatan Schallow, Durum böyleyken İran`ı doğalgaz alanında güvenli bir kaynak ülke olarak görmek akıllıca olmaz dedi.
İran ile yapılan anlaşmanın Avrupa`nın doğalgaz ihtiyacını karşılayacak Nabucco hattı konusunda da Schallow, ABD, Hazar Denizi enerji kaynaklarının İran`a ihtiyaç duyulmadan Avrupa`ya taşınması ve bunun için gerekli altyapının geliştirilmesi için Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edecektir dedi.
Nükleer programından vazgeçmesi için İran`ın özellikle enerji alanında uygulanacak ambargolar yoluyla izole edimesi stratejisi izleyen ABD, Türkiye`ye bu konudaki son uyarısını bir ay önce

Güler: 1 ayda bitirilecek


Enerji Bakanı Hilmi Güler, konuya ilişkin olarak CNN Türk`e yaptığı açıklamada, İran`la şimdilik ön mutabakat sağlandığını belirterek, Görüşmeler sürecek. 1 ay içinde detaylandırmalar yapılacak dedi. Türkmen gazının Hazar güzergâhından getirilme projesinin kıyıdaş ülkeler açısından ortaya çıkan hukuki problemler nedeniyle gerçekleştirilemediğini belirten Güler, ön anlaşmayla İran üzerinden geçiş izni konusunda önemli bir adım attıklarını kaydetti. Güler, ABD`nin açıklamaları üzerine şunları söyledi: Olumlu bakmayabilirler. Biz de ülkemizin enerji arz güvenliği açısından bunları düşünmemiz lazım. Bölgenin istikrarı açısından da çok önemli. Savaşlara ve barışlara sebep olan bir saha. Ülkelerin birbirlerini ihtiyaçlarıyla birlikte uzun vadede değerlendirmeleri lazım.
 

Hisse Başarıyla eklendi