Irak`ın yeniden yapılandırılması için 200 milyar dolar gerekecek

07.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :


Irak`ta iş yapmak için kolları sıvayan ABD şirketlerinin biraraya geldiği Londra toplantısına Türkiye`den Koç Holding ve Gena-Taş da katıldı

Londra, geçen hafta ilginç bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Amerikan özel sektör temsilcilerinin ön ayak olmasıyla düzenlenen toplantıda `Irak` konusu masaya yatırıldı. Lyod`s, Exxon, Kuweit Oil Company gibi Irak`la ilgilenen ABD firmalarının 30 temsilcisinin yer aldığı toplantıda iki de Türk firması vardı. Toplantıya katılan yabancı kaynaklaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Koç Holding ve Gena-Taş Yapı Taahhüt Konsorsiyumu, Irak`ın yeniden yapılandırılması konusunda yabancı şirketlerle görüş alışverişinde bulundu. Toplantıdan çıkan sonuç ise, bu ülkenin yeniden ayağa kalkması için yaklaşık 200 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu.... Katılımcılar, bu paranın çevre ülkelerden gelecek yardımlarla elde edilmesinin beklendiğini belirtiyor.

150 MİLYAR $ BORÇ
Kaynaklar, toplantıda üç konu üzerinde durulduğunu belirtti. Güvenlik, fonlar ve yatırım ile hukuki zemin konularının tartışıldığı toplantıda ayrıca Irak`ın aşağı yukarı 150 milyar dolarlık borç yükümlülüğüne de dikkat çekildi.

Önce halk, ardından da bölgeye gelecek yatırımcının güvenliğinin sağlanması için Irak`ta Saddam öncesi anayasanın, günün şartlarına göre yenilenerek daha demokrat bir hale getirilmesi üzerinde çalışıldığı da belirtildi.

Irak`da güvenliğin ordular yerine özel güvenlik şirketlerine verilmekte olduğu da konuşulan konular arasında yer aldı.

Toplantıya katılanlar, Irak`ın özelleştirilerek ya da özel sektör sayesinde kalkınacağı yolunda ortak bir izlenim edindiklerini söyledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi