İpragaz, 40 Milyon Dolara 5 Bin LPG Tankı Yatırımı Yaptı

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



İpragaz, 2000 yılında LPG tankı ve depolama tesislerine 40 milyon dolarlık yatırım yaptı. Fransız Primagaz Grubu`na bağlı İpragaz`ın Genel Müdürü Selim Şiper, İpragaz`ın bu yıl sanayi tesislerinde LPG kullanımını artırmak için 5 bin yeni LPG tankı yatırımı yaptığını söyledi. Toplam tank sayısını 10 bine ulaştırdıklarını vurgulayan Şiper, Yarımca ve Marmara Ereğlisi`nde LPG boşaltma ve depolama tesisleriyle birlikte bu yıl gerçekleştirilen toplam yatırımın 40 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. LPG pazarındaki paylarının yüzde 20 olduğunu ve bu pazar paylarını artırmaya yönelik yatırımlar yaptıklarını dile getiren Şiper, grup şirketlerinden Bizimgaz ile Doğu Anadolu pazarında da etkinleşmek istediklerine işaret etti.

Grup şirketlerinden Evas`ın tüp imalatı yaptığını ve önümüzdeki yıl Avrupa`ya ihracata başlayacağını söyleyen Şiper, bu şirketlerinin 2000 yılında 4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştireceğini kaydetti.

LPG pazarında iddialı

Türkiye`nin 4 milyon 400 bin tonluk tüketimiyle dünyanın en büyük LPG pazarlarından biri haline geldiğini belirten, Şiper, 3.5 milyon tonluk LPG ithalatının yüzde 90`ının Tüpraş tarafından yapıldığını, Türkiye`nın bu stratejik konumun getirdiği avantajları en iyi şekilde kullanması gerektiğini söyledi. Şiper, LPG`nin yüzde 60`ının evlerde kullanımı nedeniyle sübvanse edildiğini belirterek, devlete yük olan bu sübvansiyonların kaldırılmasından yana olduklarını belirtti. LPG şirketlerinin sübvansiyon nedeni ile devletten alacaklarının 250 milyon dolara ulaştığını kaydeden Şiper, yıl sonuna kadar LPG tüketiminin 4.4 milyon tona ulaşacağını belirtti.

1995 yılında 2.5 milyon ton olan LPG tüketiminin, sanayi tesislerinde ve otogaz olarak kullanılmaya başlanmasıyla bugünkü seviyelerine ulaştığını belirten Şiper,Son 5 yılda yaşanan tüketim artışı, önümüzdeki 5 yılda bu düzeyini koruyacaktır. Hükümet LPG kullanımına bu seviye tutmak istiyor ve pazar da bu süreçte doyuma ulaşacaktır dedi.

Hükümetin ekonomik programını desteklediklerini anlatan Şiper, programın petrol fiyatlarının yükseldiği bir dönemde uygulanmasını şansızlık olarak niteleyerek, Petrol fiyatlarındaki çıkış olmasaydı program daha sorunsuz uygulanırdı. Petrol fiyatları son iki yılın en yüksek düzeyinde seyrediyor. LPG`de ton fiyatı nakliye dahil 415 dolara yükseldi diye konuştu.

LPG kullanımının Avrupa ve ABD`de çevreci niteliği nedeniyle teşvik edildiğini bildiren Şiper, LPG`nin benzin ve mazota göre atık miktarlarının çok düşük olduğunu sözlerine ekledi. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi