Internet Adreslerinde Yeni Alan Adları

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Domain name`lerin (alan adı) kaydedildiği resmi kurum ICANN (Internet Corporation For Assigned Names), bu hafta içinde yaptığı toplantıda .biz, .name ve .info gibi 7 adet yeni alan adı belirledi. ICANN aldığı kararla, .com uzantılarıyla biten internet adresi taleplerini rahatlatmayı amaçlıyor.


Dünya çapında kayıtlı .com uzantılı adreslerin sayısının 20 milyonun üzerine çıkmasıyla, akılda kalıcı adreslerin hemen hepsinin kullanıldığı belirtiliyor.
Kurumun kabul ettiği yeni uzantıların, internetin ortaya çıktığı 1980`li yıllardan beri yapılan ilk büyük ekleme olduğu, ve yeni alan adlarının önümüzdeki yılın ortalarından itibaren kullanılmaya başlanacağı açıklandı. ICANN, genel kullanımda .info, iş dünyasında .biz, müzelerde .museum, şirketler arası işbirliğinde .coop, havacılık sanayiinde .aero, bireysel sayfalarda .name ve profesyonel sayfalarda .pro uzantılarının kullanılacağını açıkladı. Kurum sözcüsü Esther Dyson, daha başka yeni alan adlarının da onaylanabileceğini belirtti.
Eğitim, hükümet ve askeri kurumlarca kullanılan .edu, .gov ve .mil uzantılarının da internette kullanılmasına karşın, .com, .net ve .org uzantıları herkes tarafından kullanılabildiği için bu alan adlarına yoğun talep geliyor.


Yeni alan adlarının sayfa kiralamada yeni bir furya yaratabileceği, ICANN`ın en iyi isimleri almak isteyen şirket ve gruplarla görüşmeler yürütmesi gerektiği söyleniyor. Bu hafta yapılan toplantıda, yeni uzantı öneren şirketler, kayıt tutma hakkını elde etmek için 50 bin dolar ödedi. Kayıt operatörü olarak çalışacak şirketler, kaydettikleri her adres için birkaç dolar alarak, popüler alan adlarından milyonlarca dolar kazanabilecek. Yeni alan adları için toplam 47 başvuru yapıldı.
Kurul üyelerinin geri çevirdiği öneriler arasında .kids, .health, .tel, .geo ve .web uzantıları bulunuyor. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi