İnşaat sektörü krizde

25.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Cevdet Yüce, 17 Ağustos depreminin ardından krize giren inşaat sektörüne yönelik gerekli çalışmaların acilen tamamlanması gerektiğini belirterek, aksi takdirde 2001 yılının da kayıp yıl olacağını savundu. Yüce, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos`ta yaşanan deprem felaketiyle inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini ve Yapı Denetim Büro`larının 2000 yılı Eylül ayında faaliyete başladığını hatırlattı.

Deprem bölgelerinde yapılan kalıcı konutlar ile hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının inşaat sektöründe beklenen hareketliliği sağlayamadığına dikkati çeken Yüce, alınan ekonomik önlemlerin de sektörü olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Yüce, şöyle konuştu: Depremin ardından yaşanan ekonomik sıkıntı, sektörü bire bir etkiledi. Konut ve işyeri yatırımları durma noktasına gelirken, kamu yatırımları da azaldı. Son 16 ay içinde merkez ilçe belediyelerinden alınan inşaat ruhsatı izinlerinin azlığı, sektörün içinde bulunduğu durumun en iyi göstergesidir. Sektörün uzun süre kriz içinde bulunmasının toplumsal açıdan iyi neticeler doğurmayacağı açıkça görülmektedir. Bu nedenle inşaat sektörünün önünü açmak için gerekli çalışmalar acilen yapılmalı. Aksi halde ağırlaşan vergiler nedeniyle 2000 yılını ararız.

İNŞAAT RUHSATLARI-

Bu arada, 17 Ağustos 1999 ile 14 Aralık 2000 tarihleri arasında, Bursa merkez ilçe belediyelerinden Osmangazi 151, Yıldırım 130 ve Nilüfer`de 269 adet inşaat izni verildi. Böylece, depremin ardından son 16 ayda Bursa`da toplam 550 adet inşaat ruhasatı verilmiş oldu.
 

Hisse Başarıyla eklendi