İngiltere resesyon alarmı veriyor

08.07.2008 - 09:09 | Son Güncelleme :

İngiltere`de kötü gelen sanayi üretimi verileri, ABD`nin ardından İngiltere`nin de resesyonun eşiğinde olduğu endişelerini artırdı

https://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci23.jpg
İngiltere`de dün beklentilerden daha kötü gelen sanayi  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa215.jpg" align="right" vspace="5">üretimi verileri, ABD`nin ardından İngiltere`nin de resesyonun eşiğinde olduğu endişelerini artırdı.

REFERANS

Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 0,8 düşerek, yüzde 0,1`lik beklentinin hayli üzerine çıktı. Yıl genelinde ise üretim artışı yüzde 1,6 düşerek 2005 yılının aralık ayından bu yanaki en büyük kaybını yaşadı.

Reuters haber ajansına konuşan Lehman Brothers ekonomistlerinden Micheal Hume`a göre ekonomi hızla yavaşlıyor ve ciddi bir düzeltme yaşama sürecine girmek üzere. İngiltere Merkez Bankası`nın (BoE) bir resesyonun gelmekte olduğunu farkeder etmez faiz indirimine gitmesinin beklendiğine dikkat çeken Hume`a göre, şu an için faiz indirimi beklentisi kasım ayı için geçerli. Erken bir faiz indirimine verilen ihtimal ise yüzde 50`nin altında olarak gösteriliyor. Üst üste iki çeyrek dönemde de ekonomide yavaşlama görülmesi resesyon olarak ifade ediliyor.

Resmi veriler ve diğer araştırmalara bakıldığında 20 Temmuz`da açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYİH`sının da büyümede yavaşlamaya işaret etmesi bekleniyor. Öte yandan perakende satışlarında gözle görülür bir güçlenme kaydedilmesine karşın, tüketici güveni adeta çökmüş durumda. Emlak piyasasından da hiç iyi sinyaller gelmiyor. Yapılan bazı araştırmalar ise İngiltere`nin zaten çoktandır resesyona girmiş olduğunu kanıtlıyor. Chartered Institute of Purchasing ve Supply/Markit tarafından yapılan araştırmalarda da resesyonun zaten başladığı belirtiliyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi