İngiltere`den `şeriat` bonosu

19.02.2008 - 14:23 | Son Güncelleme :

İngiltere, finans piyasalarında şeriat kurallarına uygun bono çıkaran ilk Batılı ülke olmaya hazırlanıyor

https://i.bigpara.com/i/55big/349sterlin.jpg

İngiltere, finans piyasalarında şeriat kurallarına uygun bono <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349sterlin.jpg" align="right" vspace="5">çıkaran ilk Batılı ülke olmaya hazırlanıyor.

Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra

Maliye Bakanı Alistair Darling`in, önümüzdeki ay açıklanacak yıllık bütçede Ortadoğu`daki sermayeyi Londra`ya çekebilmek amacıyla şeriata uygun bono fikrini ortaya atması bekleniyor.

İngiltere`de hazine geçtiğimiz yıl nisan ayında sukuk olarak adlandırılan ve İslami kurallara uygun bir şekilde borçlanmayı mümkün kılan bono çıkarmaya dair planları olduğunu açıklamıştı.

Hazine`nin bu konuda başlattığı araştırma ve incelemeler önümüzdeki perşembe günü sona eriyor.

Bu bonoların kullanışlı olup olmayacağına dair bir fizibilite çalışması yapan hazine, önümüzdeki ay da milletvekillerini bu konu hakkında bilgilendirecek.

Halihazırda İslami finans pazarlarında alınıp satılan ve şeriatın taleplerine uygun bir şekilde tasarlanmış olan bu bonoların 5.5 milyar sterlinlik bir değere ulaştığı hesaplanıyor.

Ancak bu konuda çekince ve eleştiriler de var.

Avam Kamarası Kamu Hesapları Komitesi Başkanı Edward Leigh, Böyle bir girişimin dışarıya nasıl bir mesaj göndereceğine dair endişelerim var. Egemen olan İngiltere yasalarıdır ve bu herkese eşit şekilde uygulanmaldır diyerek bu konuda duyulan çekinceleri dile getirdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi