İngiltere`de yabancıya da TV kanalı izni

09.05.2002 - 12:06 | Son Güncelleme :


İngiltere, yeni medya yasasıyla yabancı yatırımcıların TV kanallarında çoğunluk hisseye sahip olmalarına izin veriyor. Ayrıca yerli ve yabancı medya şirketlerine yönelik pazar payı kısıtlamaları da kaldırılıyor


Türkiye, televizyon kanalları sahiplerinin yasal olarak tescil edilmesini sağlayacak yeni RTÜK Kanunu`na yönelik eleştirilerle meşgul edilirken, İngiltere, yeni bir yasayla yabancı yatırımcıların TV kanallarının çoğunluk hissesine sahip olmasına izin veriyor. Uzun süredir üzerinde çalışılan ve dün kamuoyuna açıklanan yeni yasayla İngiltere, dünyanın en şeffaf ve rekabete açık medya yasasına sahip olacak.

Kültür, medya ve spordan sorumlu Devlet Bakanı Tessa Jovell`in dün yaptığı açıklamalara göre yabancı yatırımcıların İngiltere`de TV kanalı sahibi olmasının önündeki engeller kaldırılıyor. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasaya göre AB ülkeleri dışındaki yatırımcılar da, İngiliz ticari TV kanallarının çoğunluk hisselerine sahip olabilecek. Halen yürürlükte olan yasaya göre AB ülkeleri dışındaki yatırımcılar, normal antenle izlenen (terrestrial) TV kanallarının hisselerinin yüzde 20`sinden fazlasına sahip olamıyor. AB üyesi ülkelerin yatırımcıları ise bu tip bir engellemeyle karşılaşmıyor. Bakan Jovell, yeni düzenlemeleri açıklarken, Bu yasayla Fransız, İtalyan veya Alman yatırımcılarına tanınan haklar, artık Amerikalı, Kanadalı ve Avustralyalı yatırımcılara da tanınacak dedi. Jovell`e göre bu düzenleme, İngiliz medya sektörüne yönelik yatırımları artıracak ve mali açıdan güçlenen İngiliz medyası daha da sağlıklı bir yapıya kavuşacak.


RADYO DÜZENLEMESİ
Yeni medya yasasındaki önemli bir düzenleme de, İngiltere`nin en büyük ticari TV kanalı ITV`nin tek bir şirket tarafından kontrol edilmesini önleyen sınırlamanın kaldırılması. ITV`nin çoğunluk hisseleri halen Carlton Communications ve Granada şirketlerinde bulunuyor. Dünkü açıklamaların ardından her iki şirketin hisse senedi fiyatları tırmanışa geçti. Bu iki şirketin birleşmesinin ardından, Amerikan AOL Time Warner, Avustralyalı News Corp veya Alman Bertelsmann tarafından satın alınması bekleniyor. İki şirketin şu andaki toplam değeri 7.3 milyar dolar.

Yeni yasa ayrıca, özel ticari kanalların tek tek izlenme paylarının yüzde 15`i geçmemesine yönelik düzenlemeyi de kaldırıyor. Bunun yanı sıra hem TV, hem radyo kanalı sahibi olunmasına ve birden fazla ulusal radyo lisansı sahibi olunmasına yönelik sınırlamalar da büyük ölçüde hafifletiliyor.


Gözler devlerde
Daha güçlü mali yapı, daha bağımsız yayın ilkesi çerçevesinde oluşturulan yeni düzenlemelerden sonra gözler dünya medya devlerine çevrildi. Özellikle de Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch`un sahibi olduğu News Corp`a. Murdoch, İngiltere`de The Sun, The Times, The News of the World ve The Sunday Times adlı gazetelerin sahibi. Bu 4 gazete İngiliz gazete pazarının yüzde 33`ünü elinde bulunduruyor. Murdoch ayrıca ülkenin en büyük şifreli-paralı TV kanalı BSkyB`nin de yüzde 37 hissesini elinde bulunduruyor. Murdoch ayrıca, Wireless Group adlı radyo şirketinin de yüzde 19.9 hissesine sahip. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Murdoch`un başta TV pazarında ITV ile yeni radyo istasyonları satın alabileceği belirtiliyor.

ITV`den sonra gelen Channel Five adlı ticari TV kanalıyla da, Fransız Vivendi, Alman Bertelsmann, Amerikan AOL Time Warner`ın ilgileneceği belirtiliyor.

Yeni yasayla birlikte radyo kanallarına yönelik satın alma tekliflerinin artacağı da belli oldu. İngiliz Guardian Group, Jazz FM adlı istasyona 60 milyon dolar teklif etti. Classic FM`in de Virgin Radio`ya teklifte bulunabileceği belirtiliyor
 

Hisse Başarıyla eklendi