İngiltere’de tartışma büyüdü

19.02.2008 - 09:12 | Son Güncelleme :

Mortgage krizi nedeniyle İngiltere’nin Northern Rock bankasını kamulaştırması ağır eleştirilere neden olurken, ülke adeta ateş altında kaldı

https://i.bigpara.com/i/55big/349NorthernRock.jpg

Mortgage krizi nedeniyle İngiltere’nin Northern Rock bankasını <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349NorthernRock.jpg" align="right" vspace="5">kamulaştırması ağır eleştirilere neden olurken, ülke adeta ateş altında kaldı.

Bankanın küçük yatırımcıları kamulaştırma karşısında öfkelenirken, hükümet ’ekonomik yeterliliğin sorgulanmasına neden olunacak’ değerlendirmeleriyle eleştiriliyor. İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, Hükümet Northern Rock’ı geçici bir süre kamulaştırmaya karar vermiştir demişti. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da kamulaştırma işleminin gerekli olduğunu savundu. Karar, bankayı almak için Richard Branson’ın Virgin Grubu’nun yaptığı iki teklifin de reddedildiği anlamına geliyor. Darling, İki teklifin de mevcut piyasa koşullarında yetersiz olduğuna inanıyoruz dedi.

6 BİN KİŞİDEN DAVA

Altı bin Northern Rock hissedarını temsil eden avukat David Greene, yasal işlemin kaçınılmaz olduğunu, işlemlerin durdurulmasından sonra ortaya çıkan kayıplar için tazminatın gündeme geleceğini söyledi. Northern Rock’ın en büyük hissedarları hedge fonu RAB Capital ve SRM Global. Hisseleri toplamı yüzde 19’u bulan iki kurumun da yasal işlem başlatması bekleniyor.

İLK KAMULAŞTIRMA

Banka, 1970’lerden sonra resmi şekilde gerçekleşen ilk kamulaştırma işlemi oldu. Siyasi partiler ve medya kamulaştırma işlemini yanlış bulduğunu belirterek, özel sektörden birilerinin şirketi ve borçlarını almasını çok uzun süre ertelemekle suçluyor. Northern Rock, Maliye Bakanı tarafından kötü iş modeline sahip olmakla suçlanmıştı. İngiltere Merkez Bankası, mortgage krizinin ardınoan bankayı ayakta tutabilmek için 51 milyar dolar kredi vermişti.

 

Hisse Başarıyla eklendi