İngiltere´de Irak dosyası kavgası sürüyor

16.07.2003 - 11:07 | Son Güncelleme :


İngiltere´de Savunma Bakanı Geoff Hoon tarafından, ´´hükümetin Irak dosyası içeriğini abarttığı´´ yolunda BBC´ye bilgi sızdıran kişi olmakla suçladığı bakanlık çalışanı bilim adamı, hakkındaki iddiaları yalanladı.

Hükümetin, Irak´ın elindeki kitle imha silahları ile ilgili çalışan danışmanlarından Dr. David Kelly, Avam Kamarası Soruşturma Komisyonu önünde verdiği ifade sırasında, BBC muhabiri Andrew Gillighan ile BBC´nin konuyla ilgili yayınından bir hafta önce görüştüğünü doğrularken, ´´Ancak bizim görüşmemiz tümüyle farklı bir konudaydı´´ dedi.

´´Benim bu yayının ana kaynağı olduğuma inanmıyorum´´ diyen Dr. Kelly, ´´Benim yaptığım yorumlardan ve yaptığımız konuşmadan böyle birhaberin çıkmasını ihtimal dahilinde görmüyorum´´ diye konuştu. Bu arada, bazı komisyon üyeleri, Dr. Kelly´nin de Savunma Bakanlığı´nın basını ve soruşturma komisyonunu yanıltma çabaları çerçevesinde kullanılmakta olduğuna dair suçlamalar yönelttiler.

Savunma Bakanlığı´nın kitle imha silahlarının kontrolü bölümünde görev yapan Dr. Kelly, gazeteci Andrew Gillighan´ın Avam Kamarası komisyonuna bilgi vermesinin ardından, aranan kaynağın kendisi olabileceği kuşkusuyla kendiliğinden üstlerine başvurduğunu ve ´´Bu kaynak ben olabilirim´´ dediğini de belirtti. Kelly´nin soruşturma komisyonun karşısında ise ´´Kaynak ben değilim´´ demesi, bazı komisyon üyelerinin bunun bakanlığın yeni bir taktiği olduğu kuşkusu yaşamasına yol açıyor. Bu arada Kelly, soruşturma komisyonu üyelerinin Irak dosyası üzerinde Başbakan Tony Blair´in danışmanı Alastair Campbell ya da bir başkasının baskısıyla değişiklik yapılıp yapılmadığı sorusuna ise ´´Sanmıyorum´´ yanıtını verdi. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi