İngiltere`de Akaryakıt Vergilerinin Dondurulması Gündeme Geldi

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




-Hükümet, Akaryakıt Vergilerinin Dondurulması Seçeneği Üzerinde Duruyor

LONDRA (A.A) - 06.11.2000 - İngiltere`de hükümetle nakliyecilerin ve çiftçilerin arasının bozulmasına neden olan akaryakıta uygulanan yüksek vergilerin, iki yıl süreyle dondurulması gündeme geldi. İngiltere`de yüzde 80`lere kadar tırmanan yüksek akaryakıt vergileri yüzünden yaşanan gerginliklere son vermek isteyen hükümetin, çözüm olarak vergi oranlarını dondurma seçeneği üzerinde durduğu belirtiliyor. Maliye Bakanı Gordon Brown`ın gelecek çarşamba günü kamuoyuna açıklayacağı bütçe taslağında, akaryakıt vergi gelirlerini sabitleme seçeneğini açıklayacağına dikkat çeken İngiliz basını, hükümetin böylelikle hem protestocular karşısında geri adım atmamış olacağını, hem de son derece öfkeli görünen bu kesimi yatıştıracağını düşündüğüne dikkat çekiyor. Maliye Bakanı`nın açıklamasının akaryakıt vergilerinde iki yıllık süreyle hiçbir artırıma gidilmeyeceği şeklinde çıkabileceğine işaret eden İngiliz basını, hükümet bu süre içinde sadece dünya petrol fiyatlarında çok keskin bir düşüş yaşanması halinde vergilerde artırım yapmayı düşünecek tahmininde bulunuyor.

-PROTESTOLAR-

Bilindiği gibi İngiltere`de geçen eylül ayında protestolarına başlayan ve halkın yaklaşık yüzde 80`inin de desteğini alan taşımacılar ile çiftçiler, rafinerilerin kapılarını bloke ederek ülkeye akaryakıt dağıtımını engellemişlerdi. Yaklaşık bir hafta süren protestolar acil bazı ihtiyaçların da görülmesi imkansız hale gelinceye kadar devam ettirilmiş, hükümet büyük bir çaresizlik yaşamıştı. Polisin protestocuların yasal sınırlar içinde kaldıklarını belirterek müdahaleden kaçınması sonucunda askeri birlikleri kullanma seçeneğini düşünmeye başlayan hükümet, protestocuların gösterilerini kendi kararlarıyla bırakmaları sonucunda rahat bir nefes alabilmişti. Protestocular gösterilerine son verirken hüktümete 60 gün süre tanımış ve bu süre sonunda akaryakıtın litresine neredeyse yüzde 80`lere varan vergi koyan hükümetten bu vergileri indirmesini istemişti.

-SÜRE DOLUYOR-

Protestocular tarafından tanınan 60 günlük süre 13 Kasım Pazartesi günü doluyor. Akaryakıtın litresinde 26 penilik indirim isteyen protestocuların bu isteğini yerine getirmeyeceğini açıklayan hükümet bu kesimin yatıştırılması için bu kez de vergi oranlarını dondurma seçeneğini ortaya atmaya hazırlanıyor. Kamuoyu desteği yüzde 80`lerden yüzde 56`ya düşmüş görünen protestocuların hükümetin uzattığı zeytin dalını kabul edip etmeyeceğini önümüzdeki günler belirleyecek.
 

Hisse Başarıyla eklendi