İMKB`deki yabancı payı artıyor

12.11.2012 - 07:28 | Son Güncelleme :

Mayıstan bu yana İMKB’de yabancı payının arttığı dikkati çekiliyor

https://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci13.jpg

Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden notunu <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bovespayabanciborsa.jpg">yükseltmesi sonrasında gözler Fitch’in derecelendirme yaptığı şirketlere döndü.

ZEYNEP AKTAŞ / Milliyet

Fitch’in derecelendiği İMKB’deki 24 şirketin 10’unun yılbaşından bu yana İMKB endeksinin üzerinde performans gösterdiği görülüyor. Mayıstan bu yana İMKB’de yabancı payının arttığı dikkati çekiyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BBB-’ye yükseltmesi sonrasında gözler bu defa Fitch’in derecelendirme yaptığı Türk şirketlerine döndü. Fitch’in derecelendirme yaptığı şirketler içinde verilerine ulaştığımız 24 şirketin 10 tanesi yılbaşından bu yana İMKB 100’ün üzerinde performans gösterdi.

Diğer 14 tanesinin getirisi ise İMKB 100’ün gerisinde kaldı. Ancak Türkiye’nin not artışı ile birlikte bu şirketlerin de notlarında artış beklentisi gündeme geldi. Bu durum ilginin söz konusu  hisselere doğru kaymasına neden oluyor. Geriye dönüp bakıldığında ise borsanın, not artışı beklentisi ile mayıs ayından bu yana özellikle yabancı alımları ile birlikte yükselişe geçtiği gözlenmekte.

İMKB endeksi yılbaşından bu yana yüzde 40 prim yaptı. Mayıs sonunda yüzde 61 seviyesinde olan yabancı payı ise 19 Ekim’de yüzde 64.83’e kadar yükseldi. Ancak not artırımı sonrasında yabancı paylarında düşme yaşandı ve yüzde 63.23’e geriledi. Özellikle primli hisselerde kâr satışları yaşanıyor. Öte yandan 8 Kasım’da Barclays’in yayımladığı Türkiye’nin yatırım yapılabilir notuna ilişkin raporunda, Moody’s’in de önümüzdeki 6 ay içinde not artışı yapabileceği görüşü dile getirilmekte. Bu değerlendirme piyasadaki olumlu havayı destekliyor.

Sadece Barclays değil, 5 Kasım sonrası yayınlanan bütün raporlarda ikinci bir yatırım yapılabilir notun fon girişlerini de beraberinde getireceği ve bunun da hisselere olumlu yansıyacağı belirtiliyor.
Elbette fon girişleri faizlerde düşüşü, hisselerde ise yükselişi beraberinde getirecektir. Bu da İMKB’de işlem gören hisse senetlerini olumlu etkileyecek. Şüphesiz bu süreçte kredi kuruluşlarının mercek altına aldığı hisseler tercih edilecek. Şimdi gözler Fitch’in derecelendirme yaptığı Türk şirketlerinde.

Fitch’in derecelendirme yaptığı şirketlere bakıldığında; Tüpraş, Turkcell, Coca-Cola İçecek, Arçelik, Petkim, Hürriyet Gazetecilik, Vestel, Turcas Petrol gibi sektörlerinde  öncü konumunda olan sanayi ve hizmet şirketlerinin yanı sıra bankaların öne çıktığı gözleniyor. Bu şirketlerin notlarında meydana gelebilecek artış hisse fiyatlarına olumlu yönde yansıyacaktır.

Hedefler yükseliyor

Fitch’in derecelendirme yaptığı şirketler içinde öne çıkanların başında Coca-Cola İçecek geliyor. 5 Kasım’da Türkiye’nin notunu ‘BBB-’ ve ülke tavanını ‘BBB’ olarak değiştirmesini takiben firmanın ‘BBB-’ olan  yabancı para cinsinden notunu ‘BBB’ seviyesine yükseltti. Coca-Cola İçecek, yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 62.62 oranında getiri sağladı.
Fitch’in derecelendirme yaptığı ve yatırımcısına endeksin üzerinde getiri sağlayan bir başka hisse ise Tüpraş. Kurum ekimde Tüpraş’ın 700 milyon dolar tutarındaki kıdemli teminatsız tahvillerine “BBB-” notunu verdi. İhraç edilen tahviller 2 Mayıs 2018 vadeli ve yüzde 4.125 kupon faizli. Tüpraş’ın yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notu “BBB-“ olup görünümü ise ‘durağan’. Barclays ise 30 Ekim’de yayınladığı raporda Tüpraş için fiyat hedefini 50.49 TL olarak belirledi.

BANKALAR GÖZDE

Akbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası, Fitch’in derecelendirmesinde öne çıkan ve yılbaşından bu yana İMKB 100 Endeksi’nin getirisinin üzerinde performans gösteren borsa şirketleri. Bu dört banka içerisinde yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi yüzde 82.04 ile Akbank sağlarken, Yapı ve Kredi Bankası’nın getirisi yüzde 72, Garanti Bankası’nın getirisi yüzde 46.99, Akbank’ın ise yüzde 44.33 oldu.
 

CARİ AÇIK  VERİSİ TAKİPTE

Fitch, Türkiye’nin notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkarırken, cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüşün, notun yukarı yönlü desteklenmesinde etkili olacağını belirtiyor. Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizinin olumsuz kredi hareketine neden olabileceğine vurgu yaparken, cari açıkta belirgin ve kalıcı bir düşüşü yakın vadede öngörmüyor. Bu denli konuşulan cari açık verisi ise 15 Kasım’da açıklanıyor. Avrupa’daki gelişmeler de izlenecek.

BORSA

Zirvede kâr satışları

Not artışı ile zirveye tırmanan Endeks kar satışlarının etkisinde. Haftayı 71.820’den tamamladı. İlk destek 70.100’de bulunurken direnç seviyesi 72.000’de. 70.100 aşağı kırılmadıkça pozisyonlar korunabilir. Endeks zirveyi aşmak için güç toplamaya çalışacak.
 
DÖVİZ

Desteklerine çekiliyor

Dolar/TL haftayı 1.7835’den tamamladı. Kısa vadede destekler 1.7750 ve 1.7650’de bulunuyor. Yukarı hareketlerde 1.79 - 1.8150 ve 1.8250 seviyelerine doğru yükseliş sürebilir. Dirençlerde satışların arttığı gözleniyor. Yatay hareket sürüyor.

FAİZ

Tarihi dip seviyelerde

Zayıf seyir sürüyor. Haftayı yüzde 6.53 seviyesinden tamamladı. Yukarı ataklarda yüzde 7-7.20 ve 7.50 seviyeleri izlenebilir. Aşağı hareketlerde ilk takip edilecek seviye ise yüzde 6.00’da bulunuyor. Zayıf seyir devam edebilir.

ALTIN

1.700 desteği önemli

Haftayı 1.731 seviyesinden tamamladı. Güçlü desteğinden gelen alımlarla yönünü yukarı çevirdi. İlk direnç seviyeleri 1.750 ve 1.800 seviyelerinde bulunuyor. Aşağı hareketlerde 1.700 desteği takip edilebilir. 1.700 kırılmadıkça yükselişi deneyecektir.

 

Hisse Başarıyla eklendi