IMF Türkiye için en düşük faizi uygulayacak.

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF yetkilileri, Türkiye`ye sağlanacak 7.5 milyar dolarlık ek kredinin faizinin, kamuoyunda tartışıldığı gibi yüksek olmasının beklenmediği söylediler


TÜRKİYE`nin, 3 ve 4. dönem gözden geçirme toplantılarının ardından IMF`ye vereceği ek niyet mektubunun, kurum ile varılacak mutabakat çerçevesinde, Fon`un 21 Aralık`taki yönetim kurulu toplantısından önce açıklanabileceği belirtildi. IMF yetkilileri, Türkiye`ye sağlanacak 7.5 milyar dolarlık ek kredinin faizinin, kamuoyunda tartışıldığı gibi yüksek olmasının beklenmediği söylediler. Kredinin şartları, 21 Aralık`ta yapılacak IMF yönetim kurulu toplantısında kesinleşecek. Genelde ek rezerv kolaylıklarında, IMF`nin uyguladığı SDR (özel çekme hakkı) faiz oranının üzerine artı 4 puan eklendiğini belirten yetkililer, şu anda IMF`nin uyguladığı faiz oranının 4.80 civarında olduğunu hatırlatarak, Türkiye`ye sağlanacak ek kredinin faizinin de SDR+3 puan üzerinden yıllık 7.80 civarında olmasının beklendiğini kaydettiler. Böylece, IMF, Türkiye`ye vereceği kredide SDR`nin üzerine ekleyebileceği en az faizi koyacak.

Bu arada önceki gün Frankfurt`ta 30 kadar uluslararası banka ile biraraya gelen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, bugün de ABD`li bankalarla toplanıyor.

ABD`deki finans çevrelerini bilgilendirmeye yönelik, New York`ta gerçekleştirilecek toplantının ev sahipliğini ise Citibank yapacak. Yetkililer, Türkiye`nin tanıtımına dönük bilgilendirme toplantılarına devam edileceğini, ancak şu anda bir programın belli olmadığını söylediler.(HÜRRİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi