ımf Mektup Yazdi!

15.05.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


IMF, Turkiye`de enflasyonundusecegine inandi ancak yapisal reformlarin bir an once ve mutlaka tamamlanmasini istedi. IMF uzmanlarinin hazirladiklari Turkiye ekonomisi tablosunda, ekonomininhizli buyume temposunun surecegi ancak yilsonunda enflasyonun yuzde 50`de gerceklesebilecegi belirtildi. IMF turkiye temaslari 12 sayfada ozetlenirken, hukumetin performansi, yilin ilk 3 aylik doneminde ekonomide kaydedilen mesafeler ve olasi gelismeler uzerinde duruldu.
IMF`nin Turkiye ekonomisi icin cizdigi tabloda su gostereler onem kazandi:
Reformlar vergilerde yuzde 10-25 artis yaratabilir.
Petrol fiyatlarinin dondurulmasi 1998 gelirlerinde 200 trilyon kayip yaratacak.
Yilin ikinci yarisinda memur maaslari enflasyon hedefine gore yuzde 25 oraninda artirilacak.
Sosyal guvenlik aciklari artmaya devam edecek.
Transfer harcamalari, butce sinirlari icinde kalacak.
Diger cari ve yatirim harcamalarina oranla egitime daha fazla harcama yapilacak.
Ic borclanmanin yuzde 35`i enflasyona ve dovize endeksli kagitlarla, yuzde 65`i ise 6 aylik veya bir yillik kagitlarla gerceklestirilecek.
Yil sonu enflasyon hedefine ulasilabilmesi icin butce aciginin 3 katrilyon 95 trilyon lirada tutulmasinin gerekli olduguna isaret eden IMF; bu amacla 1 katrilyon liranin ustunde gelir artirici tedbire ihtiyac oldugunu vurguladi. Sosyal guvenlik sisteminin aciklarini karsilamak icin odenek konulurken IMF bu meblagin 1 katrilyon 613 trilyon liraya kadar cikacaigni tahmin etti. 1998 yilinda 50.9 milyar ihracat tahmini yapan IMF, dis ticaret aciginin 17 milyar dolar olacagini ongordu. Hukumetin 50 milyar dolar ithalat, 29 milyar dolar ihracat hedefine gore daha olumlu bir tabloyu yansitan IMF, 21 milyar dolarlik d is ticaret acigi ongorusunu de 4 milyar dolar asagiya cekmis oldu. IMF, btce aciginin azaltilmasi ve enflasyonun asagiya cekilmesi icin ekonominin sogutulmasinin onemini de yineledi.
IMF`nin, butce gelirlerini 1.1 katrilyon lira artiracak temel onerileri soyle gelisti:
Vergi reformu yilin ikinci yarisinda devreye girmeli. Sosyal guvenlik reformu tamamlanmali. Ucretlere, hedef enflasyona gore sinirlama getirilmeli. Yatirim ve diger cari harcamalarda tasarrufa gidilmeli. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi