IMF İle Kritik Randevu

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Telekom`un satışındaki sorun, kamu bankalarının özelleştirilmesindeki gecikme ve maaşlara yapılacak ek zam IMF ile görüşmelerin en kritik maddeleri


Uluslarası Para Fonu (IMF) heyeti, Türkiye`nin ek niyet mektubunu görüşmek üzere bugün Türkiye`ye geliyor.Stand - by kredi anlaşmasının 360 milyon dolarlık eylül ayı üçüncü dilimini aralık ayı Yönetim Kurulu toplantısına kadar erteleyen IMF`nin öncelikli gündem maddelerini 2001 bütçesi ile kamu bankalarının özerkleşmesi ve Türk Telekom`un satışı oluşturuyor. Ancak, hem 2001 bütçesindeki memur maaş artışları, hem de Türk Telekom ile kamu bankalarının özelleştirilmesi konusundaki geciklemenin sorun yaratması bekliyor. Hükümet, memurlara yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 10`u aşması durumunda fark ödeme sözü verdi. Yetkililer, 2000 sonunda tüketici fiyatlarında enflasyonun yüzde 34 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Bu durumda, maaşlara 9 puanlık ek zam gündeme gelecek. 2001 Ocak için verilecek yüzde 10 oranındaki zammın 9 puanlık artışın ardından maaşlara yansıtılması gerekiyor. Ayrıca 2001 yılında refah payı ile birlikte toplam yüzde 18 düzeyinde maaş zammı planlanıyor. Yetkililer, bu durumda memur maaşlarında yüzde 20`nin üzerinde zam gündeme geleceğini, bunun da IMF ile yapılan anlaşmanın üzerinde olduğunu belirtiyor. Siyasi iktidarın enflasyon farkı ve refah payı konusuda kamuoyuna sözü olduğuna dikkat çeken bürokratlar, IMF ile bu konuda sorun yaşanabileceğini kaydediyor.


Ayrıca Türk Telekom özelleştirilmesindeki sıkıntılar da sürüyor. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün üç liderin anlaşmasına karşın yabancılara satılacak stratejik hisse miktarının yüzde 29 düzeyine çıkarılmasını kabul etmemesi ve yetkileri sınırlı tutmak istemesi, Telekom`un özelleştirme komisyonunun toplanamamasına neden oluyor. İki aydır hiç toplanmayan komisyonun ilke sorunları çözülmeden bir araya gelmeyeceği, yıl sonuna kadar bu anlaşmazlığın sürebileceği belirtiliyor.Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa taslağı da Meclis`e hala gelmedi. Bir ay sürecek bütçe görüşmeleri arasında bu taslağın çıkmasının olanaksız olduğuna dikkat çekiliyor. Yetkililer, bu durumda 1.5 milyar dolarlık mali sektör kredisini erteleyen Dünya Bankası`nın bu maddeyi 30 Kasım`daki Yönetim Krulu toplantısında da görüşemeyeceğini vurguluyor. 30 Kasım`a yetişmemesi halinde kredinin 2001`e sarkacağı belirtiliyor.


Aynı endişe IMF`nin eylülde ertelediği 360 milyon dolarlık kredi dilimi içinde geçerli. Ekonomi bürokratları, eylülle birlikte, aralık ayındaki dördüncü kredi diliminin de Telekom, kamu bankaları ve maaş zamlarındaki sorunlar nedeniyle 2001`e ertelenme olasılığından endişe ediyor.


HÜKÜMETİN ÖNÜNDEKİ SORUNLAR;

Türk Telekom`un satışında Ulaştırma Bakanlığı ile ÖİB arasındaki sorun çözülemedi. İhale komisyonu iki aydır toplanamıyor. THY`nin bilet fiyatlarına yapılacak zam konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile kurum arasındaki sorun, IMF ve Dünya Bankası`nın hükümette sorun olduğu endişesi taşımasına neden oluyor.
Anayasa Mahkemesi Vakıfbank`ın özelleştirilmesine ilişkin yasayı iptal etti. Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasa taslağı halen TBMM`ye gelmedi.
Hükümetin yılın ikinci altı ayında memur maaşlarına enflasyon farkı kadar ek zam sözü ve 2001 bütçesinde maaşlara refah payı verilecek olması bütçede personel ödeneklerini yükseltiyor. (MİLLİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi