İmar`ı BDDK yönetecek

04.07.2003 - 09:11 | Son Güncelleme :


BDDK, Uzan Grubu`nu temsil eden 7 yönetim kurulu üyesinin istifası üzerine, İmar Bankası`nın yönetimini devraldı. BDDK, ‘‘oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesi’’ gerekçesiyle İmar`ın yönetimine kendi temsilcilerini atadı.

Bir süre önce sahip oldukları Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik`in imtiyaz haklarına el konulan Uzan Ailesi, şimdi de iki bankasından biri olan İmar Bankası`nın yönetimini kaybetti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), İmar Bankası`nın yönetimini devraldı.

İmar Bankası`nın Yönetim Kurulu`nun, BDDK Temsilcisi Cumhur Doğan dışındaki 7 üyesi toplu olarak istifa etti. Bunun üzerine BDDK, oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesi için dün İmar Bankası`na yeni bir yönetim kurulu atadı. BDDK atama kararını Bankalar Kanunu`nun 14`üncü maddesinin 1`inci fıkrasına göre yaptığını açıkladı.

İmar Bankası`nın bir süredir bazı mevduat sahiplerine ödeme yapamadığı belirtiliyordu. Adana`daki bir İmar Bankası müşterisi de vadesi dolan mevduatını çekemediği için İmar Bankası aleyhine icra takibi başlatmıştı.

6 SAATLİK TOPLANTI

BDDK dün akşam yaptığı ve 6 saat süren toplantıda İmar`ın Yönetim Kurulu Başkanlığına Çelik Güz`ün, yönetim kurulu üyeliklerine İsmet Tuğrul, Kaya Zatitürk ve Ahmet Özer`in atanmasına karar verdi. Karara göre halen yönetim kurulu üyeliğini sürdüren Cumhur Doğan aynı zamanda genel müdürlük görevini de yürütecek. Çelik Göz`ün daha önce Bayındırbank`ta, yönetim kurulu üyeleri Kaya Zatitürk`ün Ziraat Bankası`nda, Ahmet Özer`in de tasfiyesi süren Emlakbank`ta görev yaptığı öğrenildi.

İmar Bankası`nın istifa eden yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyordu:

Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Erol Hürbaş, Hilmi Başaran(Genel Müdür), Yaşar Avni Güral, Gürol Demirkol, Birol Çilingir.

14/1 NE DEMEK?

BDDK`nın, İmar Bankası yönetimine yaptığı atamalara gerekçe oluşturan Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 1. fıkrası, aykırı işlemlerin tespiti halinde önce bankanın uyarılması, bunun devamı durumunda yönetime atamalar dahil, bir takım önlemleri içeriyor.

Bankalar Kanunu`nun ‘‘Denetlemeler sonucunda alınacak tedbirler’’ başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasına göre, denetlemeler sonucunda bu Kanuna ve bu Kanuna dayanılarak alınan kararlara ve yapılan düzenlemelere, bankacılık ilke ve teamüllerine aykırı ve bankanın eminbir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikte işlemlerin tespit olunması halinde Kurum (BDDK), sorumluları hakkında yapılacak cezai işlem saklı olmak üzere, vereceği süreler içinde söz konusu işlemlerin düzeltilmesi ve tekrarına meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda ilgili bankayı uyarıyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi