İmar Bankası işine siyaset karışmadı

04.07.2003 - 09:14 | Son Güncelleme :


Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘‘İmar Bankası`nın yönetimine atama yapma konusunda BDDK karar aldı. Bu konunun siyasetle ilgisi yok. ÇEAŞ ve Kepez`e el konulması belki İmar Bankası`nı da etkilemiş olabilir’’ dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankalar ile ilgili düzenleme ve denetleme görevinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) ait olduğunu, sektördeki her türlü gelişmeyi Kurul`un düzenli bir şekilde izlediğini söyledi.

DPT tarafından hazırlanacak Ulusal Kalkıma Planı`nın hazırlık toplantılarının düzenlendiği Esenboğa Airport Otel`de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, İmar Bankası`na yönelik sorular üzerine bankada bazı gelişmeler olduğunu hatırlatarak, bu gelişmelerin merkezinde de bir üye hariç yönetim kurulu üyelerinin istifasının olduğunu hatırlattı.

Şener, bu istifalara istinaden BDDK`nın Bankalar Kanunu`nun 14. maddesinin 1. fıkrasındaki yetkisini kullanarak, istifa eden üyelerin yerine yeni üyeler belirleyip atadığını kaydetti. Şener, şu anda 4`ü yeni 1`i eski üyeyle 5 yönetim kurulu üyesinin görev başında olduğunu vurguladı.

ETKİLEMİŞ OLABİLİR

Gazetecilerin yönetim kurulu üyeliklerine yapılan atamaların Çukurova Elektrik A.Ş ve Kepez Elektrik A.Ş. ile ilgili olduğu yönünde spekülasyonları hatırlatması üzerine de Şener, şöyle cevap verdi: ‘‘Bankalar ile ilgili düzenleme ve denetleme görevi BDDK`ya aittir. Sektördeki her türlü gelişmeyi kurul düzenli bir şekilde izlemektedir. Ortaya çıkan durumlara göre değerlendirmeler yapmaktadır. İstifa üzerine yetkileri çerçevesinde BDDK durumu değerlendirmiş ve yoğun bir mesai ortaya koymuştur.’’

İmar Bankası`nın yönetim kurulu üyeliklerinin boşalmasında siyasi bir etki olmadığını, olayın siyasi bir boyutu bulunmadığını belirten Şener şöyle devam etti: ‘‘ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili olarak daha önce alınan kararların bunda bir etkisi var mı derseniz bununla ilgili benim değerlendirme yapmam çok sağlıklı olmaz ama hissedarlık boyutu itibariyle farklı sektörlerde farklı işler yapan işadamlarının belli bir iş kolundaki faaliyetlerinin diğer bazı iş kollarını da etkilemesini doğal olarak karşılamaktayız.’’

İmar Bankası`na yapılan atamaların Petkim ihalesini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki sorular üzerine de Şener, bu konuda Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun kararını verdiğini ve en fazla teklif veren yatırımcıya kuruluşun verilmesini kararlaştırdığını hatırlattı.

Petkim`in özelleştirmesine ilişkin ödemelerin ihale şartnamesinde belli olduğunu da kaydeden Şener, ‘‘Özelleştirme ihalesine katılan yatırımcıların kendi yaptıkları teklifleri karşılayabilecekleri varsayımına sahibim’’ diye konuştu.

İmar Bankası`na yapılan atamalarda mudilerin yaşadıkları sıkıntıların etkisi olup olmadığı yönündeki soruya karşılık da Şener, ‘‘Yönetim zafiyetinden dolayı yönetimi değiştirmek gibi bir durum ötesinde olay istifa eden yönetim kurulu üyelerinin yerine yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasıdır’’ dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi