İmar`a döviz veren, TL alacak

12.07.2003 - 16:49 | Son Güncelleme :

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İmar Bankası ile ilgili merak edilen önemli soruların cevaplarına yönelik bir açıklama yaptı.


BDDK`nın açıklamasında, İmar Bankası`nda döviz hesabı olan yatırımcılara paralarının Türk Lirası (TL) olarak ödeneceği ifade edilirken, bu ödemelerde dikkate alınacak kurun, Merkez Bankası `döviz alış kuru` olacağı da belirtildi. Böylece, kurun düzeyine de bağlı olarak, İmar Bankası`nda döviz hesabı olan yatırımcılar, dövizlerini `en ucuz kurdan` satmış olaçcaklar. BDDK`nın açıklamasında, mevduat hesaplarının tümünün ödeneceği belirtilirken, bono ve tahvil ile repo hesaplarında yapılacak incelemeler göre bazı sorunların oluşabileceği belirtildi.

Neler Olacak?
Mevduat güvende, tamamı ödenecek.

Döviz hesaplarının ödemeleri TL olarak yapılacak.
Döviz ödemelerinde Merkez Bankası `döviz alış` kuru dikkate alınacak. Döviz hesabı olanlar bir miktar para kaybedecek. Bono veya tahvili açığa satılan yatırımcı, iflas masasına kayıt yaptıracak. Off-shore hesaba para yok. Off-shore`cu Uzanlar`a dava açılabilir.

Ödeme için gerekli kaynağı hazırladık
Mevduat sahiplerine ödemeler ne zaman / nasıl yapılacak?
Finansal kaynak konusunda TMSF, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından gerekli mali hazırlıklar tamamlanmıştır.

Mevduat ödemeleri nerede ve kim tarafından yapılacak?
İmar Beankası şubelerinden yapılacak duyurularla ödenecek tutarlar, ödemenin yapılacağı yer ve ödeme günü ilan edilecek.

Resmi kayıtlara ulaşamamak ödeme yapılmayacağı anlamına mı geliyor?
Ödemelerin başlayabilmesi için öncelikle Banka ortaklarının yasal defter ve belgeleri Fon yetkililerine teslimi ve sonra da banka yeni yönetiminin gerekli inceleme ve tespitleri tamamlamalı. Belgeler teslim edildikten sonra yapılacak inceleme ve tespitlerin 15 günden fazla sürmesi beklenmiyor.

Hesap cüzdanları neden güvence teşkil etmiyor? Kayıtlar bulunamazsa para alınamayacak mı?
Bankanın resmi muhasebe kayıtlarının hesap cüzdanları ile uyumlu olması gerekmekte. Öncelikle tasarruf sahiplerinin haklarının kaybolmaması için banka kayıtları ile mutabakat sağlanmaya çalışılacak. Tasarruf sahiplerinin haklarının tamamını alabilmeleri için gerekli tüm çalışmalar yapılacak.

Vadesi henüz gelmemiş olan hesaba ne kadar faiz ödenecek?
Bankanın TMSF`na alınış tarihi itibariyle tüm hesaplar donduruldu. En son gerçekleşmiş vade tarihi ile Fona alınma arasındaki süre için bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul izninin kaldırıldığı tarih itibariyle mevduat toplamları en yüksek 5 bankaca uygulanan faiz oranlarının ortalaması üzerinden hesaplanacak faiz tutarı geçerli olacak.

TMSF`nin Banka`ya el koyma tarihinden ödemenin yapılacağı tarihe kadar geçen sürede oluşan faiz kayıpları telafi edilecek mi?
İflasın gerçekleşmesi halinde, TMSF`nin Banka`ya el koyma tarihinden ödemenin yapılacağı tarihe kadar geçen sürede oluşan faiz kayıpları, iflas masasından talep edilebilir.

Off-shore hesaba para yok
Offshore mevduatlarda ödeme mümkün mü?
TMSF`nun off-shore mevduatı olanlara sigorta kapsamında ödeme yapması mümkün değil.

Offshore mevduat sahiplerinin ne yapması gerekiyor? Nereye başvurmak lazım?
İmar Bankası`nın paraları gönderdiği offshore bankası bu paraları İmar Bankası`na öderse Banka ödemeyi hak sahiplerine yapar. Ayrıca, banka hissedarlarına (Uzan grubu) da bu hesapların ödemeleri için başvurulabilir.

3 Temmuz 2003 tarihinde/ daha önceki tarihlerde offshore hesaplarını yurtiçi mevduata aktaranların durumu ne olacak? Bunlar tam garanti kapsamında oluyor mu?
Bankaya verilen talimatlara aykırı ve muvazaalı olarak yurtiçi mevduata dönüştürüldüğü tespit edilen off-shore hesapların garanti kapsamında ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Repo, hesap sahibinin korkulu rüyası oldu
Hazine bonolarının ödemesi nasıl olacak? Bunlar garanti kapsamında mı? Başka bankalara virman yapmak mümkün mü ya da ne zaman mümkün olabilecek?
Hazine bonoları ve repo hesaplarına ilişkin olarak, hazine bonosunun veya repo hesabı karşılığındaki menkul kıymetin bankanın emanetteki kıymetlerinde mevcut olup olmamasına göre işlem tesis edilmesi gerekiyor. Repo işleminin hukuki niteliği SPK`da düzenlenmiş olup, anılan Kanun uyarınca işlem süresince menkul kıymetin mülkiyetinin yatırımcıda olduğu hükme bağlanıyor. Bankanın lisansının iptal edildiği tarihten önce vadesi dolmuş olup da bedeli yatırımcıya ödenmemiş olan tutarlar, vade dolduğunda bankanın yapmış olduğu işleme bağlı olarak değerlendirilecek. Banka vade sonunda yatırımcının parasını vadesiz mevduat hesabına yatırmış ama fiziken ödeyememiş ise bu tutar mevduat kapsamında değerlendirilecek. Vade sonunda menkulun geri alımı bankaca gerçekleştirilmiş ancak tutar hesap sahibine ödenmemiş ve mevduat hesabı yerine başka bir hesaba kaydedilmiş ise, iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenecektir. Açığa repo işlemi yapılması ile hazine bonolarının karşılığı olmaması halinde, hak sahiplerine herhangi bir ödeme yapılmayacak ve bu alacaklar iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenebilecektir.

Bono ve tahvil açığı incelemede ortaya çıkar
Hazine bonolarında açığa satış nasıl mümkün olabilir? Bunlar denetlenmiyor mu?
Bankanın bir işleme veya mevcut bir kıymete bağlı olarak işlem tesis etmesi ve bunu sistem dışında yapıyor olması bir operasyonal risk oluşturmakta olup, bu tür işlemlerin tespiti yerinde yapılan denetimlerle mümkün olabilir. Açığa yapılan işlemlerde mutabakatsızlık müşteri ihbarı sonucunda ortaya çıktığından ancak Banka`da yapılacak inceleme sonucunda açıklığa kavuşacak.

Hazine bonoları faizleri nasıl olacak?
Hazine bonolarının faizi bononun üzerinde belirlenmiş miktardır. Bu konuda Kurumun bir müdahalesi veya katkısı olamaz.

Ödemeler başladığında hesabımın olduğu şubenin bulunduğu il dışında ya da yurtdışında olursak ne yapmamız gerekiyor?
Konsolosluklar kanalı ile alınacak resmi vekaletname ile tahsilat yapılabileceği gibi, zaman aşımı süresi (10 yıllık mevduat zaman aşımı süresi) içinde istenilen herhangi bir zamanda tahsil edebilirler.

Bonosu açığa satılan iflas masasına gidecek
Eğer Hazine bonoları, banka emanetinde satılandan daha az çıkarsa nasıl değerlendirilecek?
Bu durum açığa satış anlamına gelmektedir; müşteriye ait değerlerin müşteriden habersiz veya izinsiz elden çıkartıldığının tespiti durumunda, bu işlemden yarar sağlayanlar hakkında (bu işlem bireysel bir suistimal olarak da yapılmış olabilir) cezai takip yapılması gerekecek. Açığa satış durumu ile karşı karşıya kalan tasarruf sahiplerinin iflas masasına alacaklı kaydı yaptırmaları gerekecektir.

Bankanın gayrinakdi yükümlülükleri konusunda bir sorun var mı?
Yoktur. İflasın kesinleşmesi halinde, Bankanın verdiği teminat mektuplarının geçerliliği iflasın kapanmasına kadar devam etmekle birlikte, bunların nakde çevrilmesi gerektiğinde iflas masasına alacak kaydı yaptırılması gerekiyor.

3.7.2003 tarihi itibariyle İmar Bankası`ndan yapılan EFT işlemleri karşı bankaya ulaşmamış görünüyor. Ne yapmalıyım?
İmar Bankası`ndan bir başka bankaya EFT yapılması durumunda İmar Bankası kayıtlarının incelenmesinden sonra durum netleşecektir.
(Hürriyetim)

 

Hisse Başarıyla eklendi