İmalat Sanayinde Verimlilik Azaldı

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Bu Yılın 3. Döneminde, Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre, Üretimde Çalışanlarda Yüzde 0.4 Azalış Gerçekleşti -Aynı Dönemler İtibariyle, Çalışılan Saatte İse Yüzde 0.8 Artış Yaşandı -Üretimde Çalışan Kişi Başına Verimlilik, Özel Sektörde Yüzde 13.1 Olurken, Devlette Yüzde 4.2 Oldu


ANKARA (A.A)- 04.12.2000 - Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, bu yılın, üçüncü 3 aylık döneminde (Temmuz-Ağustos-Eylül), geçen yılın aynı dönemine göre üretimde çalışanlar sayısında yüzde 0.4 azalış, çalışılan saatte ise yüzde 0.8 artış gerçekleşti. Üretimde çalışanlarda kişi başına verimlilik, özel sökterde yüzde 13.1 olurken, bu oran devlette yüzde 4.2 oldu. DİE, büyük ölçekli 3 bin imalat sanayi işyerinden derlediği bilgiler çerçevesinde, üretimde çalışanlar, çalışılan saat ve kısmi verimliliğe ilişkin sonuçları açıkladı. Verilerine göre, bu yılın üçüncü 3 aylık döneminde, kamu sektöründe üretimde çalışanların sayısında yüzde 5.3 azalış yaşanırken, özel sektörde yüzde 0.7 gibi oldukça düşük oranda bir artış gerçekleşti. Böylece, üretimde çalışan sayısında kamu ve özel sektör toplamında yüzde 0.4`lük bir azalmakaydedildi. Üretimde çalışılan saat itibariyle, kamu sektöründe yüzde 6.3 oranında azalış, özel sektörde ise yüzde 2.2`lik bir artış saptandı. Çalışılan saat bakımından, sektörlerin toplamı yüzde 0.8 olarak belirlendi.

-DEVLETTE VERİMLİLİK DÜŞÜK-

Diğer yandan, kısmi verimlilik verilerine bakıldığında da; üretimde çalışan kişi başına verimliliğin, kamuda yüzde 4.2 oranında seyrederken, bu oranın özel sektörde yüzde 13.1 olduğu saptandı. Sektörlerin toplamı ise yüzde 11.2`yi gösterdi. Üretimde çalışılan saat başına verimlilik, devlette yüzde 5.2 oranında kalırken, özel sektörde verimlilik yüzde 11.3 oldu. Kamu ve özel sektörün, çalışılan saatteki toplam verimlilik ortalaması da yüzde 9.9 düzeyinde oldu.
 

Hisse Başarıyla eklendi