İlk Düzenleme ZAM Oldu

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn`un önceki gün gönderdiği mektup üzerine, alınacak önlemleri açıkladı. Wolfhensohn, mektubunda, ``Türkiye, bugün iç mali piyasalarda faiz oranlarında keskin yükselişe ve dış rezervlerde düşüşe yol açmış olan son sarsıntıdan kaynaklanan güçlü bir tehditle karşı karşıyadır`` dedi.


Başbakan Bülent Ecevit , Dünya Bankası`nın istemi üzerine yaptığı açıklamayla, bankanın istediği düzenlemelerin gerçekleştirileceğini bildirdi. Ecevit`in açıklamasına göre Telekom`un yüzde 33.5`inin blok olarak satılması ve Telekom`un yönetiminde çoğunluğun yabancı ortağın ağırlıklı olduğu stratejik ortaklığa devredilmesine ilişkin ihale kararı 15 Aralık`a kadar açıklanacak. Taşıt vergileri ile mal ve hizmetlerden alınan vergilerde ciddi artışlara gidilirken akaryakıt ve elektriğe zam yapılacak. Ecevit, Dünya Bankası`nın mali sektör kredisinin alınması için gönderilecek mektuba eklenmesini istediği kamu bankalarının özelleştirilmesi sürecini hızlandırmak üzere oluşturulacak Bakanlar Kurulu kararının da hemen çıkarılacağını açıkladı. Ecevit, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn `un önceki gün gönderdiği mektup üzerine, alınacak önlemleri açıkladı. Wolfhensohn, mektubunda, ``Türkiye, bugün iç mali piyasalarda faiz oranlarında keskin yükselişe ve dış rezervlerde düşüşe yol açmış olan son sarsıntıdan kaynaklanan güçlü bir tehditle karşı karşıyadır`` dedi. Wolfensohn, Türkiye`nin karşı karşıya bulunduğu tehdidin, ``dünyadaki yüksek petrol fiyatları, Euro`nun dolar karşısındaki değer kaybı, piyasa borçlanmalarından kaynaklanan yüksek faiz oranları gibi Türkiye`yi olumsuz etkileyen koşulların`` yanında hükümetin 2001 yılı ekonomik politika çerçevesine ilişkin yatırımcılar arasında var olan belirsizliğe bağlı olduğunu ileri sürdü.


Wolfensohn, yapılmasını istediği düzenlemeleri de mektubunda şöyle sıraladı: ``2001 yılı ekonomik politika çerçevesine ilişkin olarak en geç bu hafta sonuna kadar yapılacak ivedi bir açıklama, piyasalara hükümetinizin kararlılığının sürekliliği konusunda açık bir işaret gönderecektir. Anlayışımız, bu politika çerçevesinin iddialı 2001 bütçesini gösterecek kuvvetli bir mali önlemler paketini, Türk Telekom`a bulunacak stratejik ortak için belirli işletme hakları dahil daha çekici ihale koşullarını ve elektrik ücretlerinde devlet elektrik şirketinin (TEAŞ) mali kayıplarını durduracak artışları içereceği yönündedir. Bu politikaların kararlı şekilde uygulanması, içinde bulunulan bu kritik dönemde piyasalarda programınızın güvenilirliğini arttıracaktır. Mali piyasa reformlarına ilişkin olarak, Meclis tarafından henüz kabul edilmiş olan devlet bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirme konusundaki yasa ileri doğru atılmış büyük bir adımdır. Hükümetin, yeniden yapılandırma işleminin kurumsal çerçevesini oluşturacak uygulama kararnamesini hızla çıkararak bu gelişmeyi değerlendirmesini umuyoruz. Bu kararnamenin yürürlüğe konulması, hükümetin reforma bağlılığı konusunda piyasalara verilecek işareti daha kuvvetlendirecek ve bu itibarla Dünya Bankası`nın vereceği Mali Sektör Uyarlama Borcu`yla desteklenecek programın ana unsuru olacaktır. Meslektaşlarımızın sizi bilgilendirdiği gibi, FSAL (mali sektör kredisi- 778 milyon dolar), Özelleştirme Sosyal Destekleme Projesiyle (250 milyon dolar) birlikte onayı ve Ülke Yardım Stratejisi`nin kabulü için bankanın yönetim kuruluna kısa zamanda iletileceği umudunu taşıyoruz.``


Başbakan Ecevit, Wolfensohn`un mektubu üzerine açıklama yaparak istenilenleri yerine getirdi. Ecevit, Bakanlar Kurulu toplanmadan önce açıklama yapmamasına karşın, ``Bakanlar Kurulumuz, IMF ve Dünya Bankası ile uyum içinde yürütülen bu program çerçevesinde 2001 yılı ile ilgili aşağıdaki önlemlerin alınmasına karar vermiştir`` dedi. Ecevit`in Dünya Bankası`nın istediği düzenlemelerin yapılacağını açıklamadan ve Bakanlar Kurulu yapılmadan önce liderler iki kez zirve yaptı. Başbakan Ecevit, yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz `ın ilk toplantıları 25 dakika sürdü. İlk zirvenin ardından Özkan, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Telekom`un durumunu değerlendirdi. Toplatının ardından liderler Özkan ile birlikte yeniden toplandı. Yaklaşık 20 dakika süren mini zirvenin ardından liderler Bakanlar Kurulu Toplantı Salonu`na indi ve basına önlemler açıklandı. Liderlerin gerçekleştirdiği iki zirve toplantısından önce Ecevit`in, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp , Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel` le bir görüşme yaparak ekonomiyi değerlendirdiği de öğrenildi.


Ecevit, önlemleri şöyle sıraladı:
1 - Öncelikle, kamu kesiminin genel dengesini sağlamak için gereki olan önlemler arasında yer alan Vergi Yasası`na ilişkin tasarı bugün sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmıştır. Bu yasanın uygulanması için gerekli olan kararnameler Bakanlar Kurulu`nun imzasına açılmıştır. Bu kararlar, en kısa zamanda Maliye Bakanımız tarafından açıklanacaktır.

2 - Telekom özelleştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmıştır. Bu kararname ile Telekom hisselerinin yüzde 33.5`lik kısmının blok satışının yapılması ve İcra Komitesi`nde çoğunluğun stratejik ortak temsilcilerine verilmesi öngörülmektedir. Bu amaçla Telekom Özelleştirme Kurulu, ihalenin koşullarını belirleyerek 15 Aralık 2000 tarihine kadar kamuoyuna duyuracaktır.

3 - Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesi ile ilgili olarak çıkarılan kanunun uygulanması için gerekli olan kararname Bakanlar Kurulu`nun imzasına açılmıştır.

4 - Hükümetimizin ekonomik politikalara ilişkin olarak alması gereken her türlü önlemi zamanında ve süratli bir şekilde almaya devam edeceğinden kuşku duyulmamalıdır. (CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi