Ilgın Termik Santralı Projesi Çıkmazda

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Kto Yönetim Kurulu Başkanı Üzülmez: -Milli Ekonomi Ve Enerji Darboğazının Aşılmasına Büyük Katkı Sağlayacak Santralın Hayata Geçirilmesi İçin Devlet Garantisi Verilmiyor -Konsorsiyum Yetkililerinden Eltekin: İnşaata Başlanmazsa Proje 10 Ay Sonra İptal Edilecek

KONYA (A.A) - 14.11.2000 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı (KTO) Hüseyin Üzülmez, milli ekonomi ve ülkede yaşanan enerji darboğazının aşılmasına büyük katkı sağlayacak Konya-Ilgın Termik Santralı Projesi`nin hayata geçirilmesi için devlet garantisi verilmediğini bildirdi. Üzülmez, PSEG Global, North American Coal Corporation ve Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş konsorsiyumu yetkilileri ve bölge belediye başkanlarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Üzülmez, Ilgın ilçesinin Çavuşçugöl beldesindeki linyit yataklarından elektrik enerjisi üretecek ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek santralin temelinin, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atıldığını hatırlattı.

-MİLLİ EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK-

Yılda ortalama 3 milyar 200 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üreterek Konya ve bölgesinin enerji ihtiyacını karşılayacak santralin, milli ekonomiye katkısının da büyük olacağına dikkati çeken Üzülmez, şunları söyledi: Tesislerin inşaatı ve işletme süresinde toplam 4 milyar 476 milyon dolar vergi ödenecektir. İnşaat sırasında Türkiye`den alınacak hizmetlere 7 milyar 846 milyon, işletme döneminde çalışanlara ise 1.4 milyar dolar harcanacaktır. Santral inşaatın en yoğun olduğu dönemde çeşitli alanlarda 3 bin kişi, işletildiği dönemde ise bin kişi istihdam edilecektir. Bu verilerle milli ekonomiye ve ülkede yaşanan enerji darboğazına büyük katkı sağlayacak tesislerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Fakat bilinmeyen bir nedenle tesisler için, devletten kaynaklanacak risklere devlet garantisi verilmemekte ve inşaata başlanamamaktadır.

-KONSORSİYUM ORTAKLARININ AÇIKLAMALARI-

PSEG Global, North American Coal Corporation ve Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş konsorsiyumu yetkililerinden Ahmet Eltekin de, çevre dostu olarak bilinen akışkan yatak teknolojisinin kullanılacağı, 1 milyar 200 milyon dolara malolacak santralın, toplam yatırım miktarının yüzde 30`unun öz kaynaklardan, diğer kısmının ise dış krediyle gerçekleştirileceğini bildirdi. Eltekin, şimdiye kadar 20 milyon dolar harcanan projenin, inşaata başlanmaması halinde 10 ay sonra iptal edileceğini anlattı. Konsorsiyum avukatlarından Mesut Çakmak ise projedeki tıkanıklığın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın sözleşme dışı ek mali fedakarlıklar istemesinden kaynaklandığını bildirdi. Konsorsiyumun şimdiye kadar bu fedakarlıkların büyük bölümünü yerine getirdiğini kaydeden Çakmak, Ancak bu taleplerin tümüne cevap verebilmemiz imkansız. Bunların tamamını yaptığımız taktirde proje fizibilitesini kaybedecek dedi.

-BÖLGE HALKI MAĞDUR-

Bölge Belediye Başkanları da, 3 bin hektarlık bir alanın yeniden yapılandırılmasına ve 3 yerleşim biriminin başka alanlara nakledilmesine neden olacak proje nedeniyle taşınmaz malların satışına bazı sınırlandırmalar getirildiğini, bu durumun bölge halkını ekonomik yönden olumsuz etkilediğini söylediler. Başkanlar projeye bir an önce netlik kazandırılmasını istediler.
 

Hisse Başarıyla eklendi