İletişim devrimi Nobel kazandırdı

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


2000 yılı Nobel Fizik Ödülü`ne ‘‘iletişim devriminde kaydedilen büyük atılımlar’’ için Rus Zhores Alferov, Amerikalı Herbert Krömer ve Jack Kilby layık görüldü. Komünist Parti milletvekili Alferov, SSCB`nin son lideri Mihail Gorbaçov`dan bu yana ödüle layık görülen ilk Rus oldu ve ulusal köpüklü şampanya Şampanskoye ile başarısını kutladı.

Süper hızlı bilgisayarlar, cep telefonları ve CD çalarların hayata geçirilmesini sağlayan yarı iletkenlerin teknolojiye girmesindeki çabalar Nobel Fizik Ödülü ile taçlandırıldı. 9 milyon İsveç kronu (yaklaşık 640 milyar TL) tutarındaki ödülü Krömer ve Kilby ile paylaşacak 70 yaşındaki Alferov, Rusya`nın en büyük ikinci kenti St.Petersburg`dan telefonla yaptığı açıklamada, ‘‘Bu takdir, kuşkusuz, SSCB ve Rus biliminin resmen en yüksek uluslararası düzeyde tanınmasıdır. Şampanskoye`yi içmeye başladık bile. Tabii mutluyum. Bu sahada 40 yıldır çalışıyorum’’ dedi. Alferov ile Nobel Fizik Ödülü`ne ortakları Almanya doğumlu, 72 yaşındaki Amerikalı Herbert Krömer ve 77 yaşındaki Amerikalı Jack Kilby.

Nobel ödülleri, İsveçli işadamı ve bilgin Alfred Nobel adına 1901 yılından beri veriliyor.

KİMYA ÖDÜLÜ

2000 Nobel Kimya Ödülü, polimer plastiklerdeki elektrik iletkenliğiyle ilgili çalışmalarıyla Amerikalı Alan Heeger ile Alan Macdiarid ve Japon Hideki Şirakava arasında paylaştırıldı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi`nin açıklamasına göre, ‘‘elektriğin, polimer plastiklerdeki iletkenliğiyle ilgili çalışmalarından ötürü’’, üç bilim adamı 1 milyon dolarlık ödülü paylaşmaya hak kazandılar. (HÜRRİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi