İhracatçıya son kolaylık

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İhracat taahhütlerini kapatma süresi son kez 6 ay uzatılacak. Bu yıl yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği gereği, artık ihracat taahhütlerini kapatmak için toptan uzatma süresi verilemeyecek.

İhracatçıların, ihracat kredileri ve dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat taahhütlerini kapatma süreleri, 6 ay uzatılacak. Edinilen bilgiye göre, konuya ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı tamamlanmak üzere. Karar, daha sonra bakanlar kurulu kararına dönüştürülerek Resmi Gazete`de yayımlanacak. Karar uyarınca, 1999`da düzenlenen dahilde işleme rejimi kapsamındaki belgelerdeki ihracat taahhütlerinin kapatılması süresi, bu yıl sonundan itibaren 6 ay daha uzatılacak. Daha önce, dahilde işleme izin belgeleri kapsamındaki ihracat taahhütlerini kapatma süresi, 1 Ocak 1998`den itibaren düzenlenen belgeler için, 2000 yılı sonuna kadar uzatılmıştı. Aynı şekilde, ihracat kredileri kapsamındaki ihracat taahhütlerinin kapatılması için de 6 aylık süre verilecek.

Ancak, YPK`ya kredilere ilişkin ihracat taahhütlerinin kapatılması konusunda iki alternatifli bir karar teklif edildiği öğrenildi. Alternatiflerden birinde, hiçbir şart aranmaksızın ihracat kredilerinde taahhüt kapatma süresinin 6 ay uzatılması öngürülürken, diğer alternatife göre asgari ihracat şartı aranacak. Söz gelimi, ihracat taahhütünün yüzde 50`lik bölümünün yapılması halinde ihracatın tamamı yapılmış sayılacak.

DTM yetkilileri, bu yıl yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği gereği, artık bu yıl düzenlenen dahilde işleme izin belgeleri kapsamındaki ihracat taahhütlerini kapatmak için toptan uzatma süresi verilemeyeceğini, bunun ``son uzatma`` olduğunu vurguladılar.

6 aylık ek süre tanınacak

Dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen ürünlerin, gerekli işlemlerden geçirilerek ortalama 6 ay içinde tekrar ihraç edilmesi gerekiyor. Çeşitli nedenlerle bu ihracatı yapamayan ihracatçılara, kararla 6 aylık ek süre verilmiş olacak. İhracat amacıyla vergi, resim, harç ve fonlardan muaf kredi kullandığı halde, bu ihracatını gerçekleştiremeyen ihracatçılara da 6 aylık ek süre kolaylığı sağlanacak. Dahilde işleme izni belgesi kapsamında yapılan ithalat ve karşılığında taahhüt edilen ihracata bakıldığında ise sistem ile Türkiye`de en az yüzde 70 oranında katma değer yaratıldığı belirtiliyor.(FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi