İhracat 27 milyar Dolarda Kalır

12.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, 2000 yılı ihracat hedefi olan 28 milyar dolarlık ihracata ulaşmanın zor gözüktüğünü belirterek, Benim kişisel tahminim, ihracatın 27-27.5 milyar dolar olacağı dedi.

Oğuz, ihracatın genel gidişatının sıkıntılı olduğunu, çok istikrarsız bir seyir izlediğini ve Eylül ayı kayıt rakamlarına göre yüzde 4.8 gerilediğini söyledi.

Bunun böyle olacağını, zaten programın uygulamaya konulduğu Ocak ayından beri dile getiriyorduk diyen Oğuz, ihracatın, dış ticaret dengelerinin ve cari dengenin tehlikeye girecek olmasının, istikrar programının bütününü tehlikeye atacağını belirterek, durumun endişe verici olduğunu ifade etti.

Oğuz, ihracata getirilmesi beklenen desteklerin, artık sözde kalmayarak, uygulamaya geçirilmesinin zamanının geldiğinin altını çizerken, şöyle devam etti:

Bu çok önemli bir nokta. Hükümetin bu yıl hedeflediği 28 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız da tehlikeli gözüküyor. Benim kişisel tahminim, 27-27.5 milyar dolar. 28 milyar doları bulamayacağız gibi gözüküyor. Bu yılı kaybettik ama, 2001 yılı bütçesi Meclis`e sunulmak üzere. Mutlaka bugün için ihracatın binde biri kadar olan ihracat desteklerinin, 2001 bütçesinde daha fazla pay alması gerek. Bugünün en acil konusu bu. Ancak destek derken nakit destekler falan anlaşılmasın. Bu destekler, ar-ge, eğitim, yurt dışı ofis, pazarlama, istihdam ve Eximbank`ın kaynaklarının arttırılıp, kredi kullanım koşullarının iyleştirilmesidir.

Üzeyir Garih ihracatın iyiye gideceğine inanıyor;
Alarko Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih de, Türkiye`nin ihracatının daha iyiye gideceğine inandığını söyledi.

Ürün kalitesinin oldukça geliştiğini ve fiyatların da uygun olduğunu ifade eden Garih, Türk ihracatı gün geçtikçe daha çok gelişecektir. Fakat bunun için de dampingi önlemek gerektiğini düşünüyorum. Yani mevcut Damping Kanunu`nu işler hale getirme gereği vardır diye konuştu.

Hükümetin, ihracatı desteklemek için yeterli önlemler aldığı görüşünü savunan ve bunun dışında aşırı önlemler almasına zaten AB de dünyanın izin vermeyeceğini belirten Garih, şunları söyledi:

Çünkü o zaman bir damping durumu ortaya çıkacaktır. Türkiye böyle yollara tenezzül etmemelidir diye düşünüyorum. Türkiye kalitesini yükselterek, fiyatlarını mümkün olduğu ölçüde düşürerek, dünya pazarlarına daha iyi bir giriş yapma durumundadır ve yapacaktır. (HÜRRİYET)



 

Hisse Başarıyla eklendi