İcra ve İflas Kanunu tamam

18.07.2003 - 08:42 | Son Güncelleme :

İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi


İcra ve İflas Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi.

Yasa`ya göre, icra işlemlerinin daha verimli ve düzenli yürütülmesi amacıyla icra katipleri uzmanlaşacak, icra reisliği kurumu kaldırılarak, icra dairelerinin bağlı bulundukları icra tetkik mercii hakimlerinin gözetim ve denetimi altında tutulacaklar.

Yargıtay, uygulamada yol gösterici olması için icra ve iflas işlerine ilişkin kararlarını düzenli olarak yayımlayacak.

Borcu alacağından fazla olan veya tasfiye halinde olan şirket ve kooperatiflerin iflasına karar verilebileceği gibi iflasın ertelenmesi de istenebilecek. Erteleme süresi 1 yıl olacak ve bu süre kayyımın verdiği rapor dikkate alınarak 1 yıl daha uzatılabilecek.

Borçlunun yanı sıra alacaklı da konkordato isteyebilecek. Yasa, malvarlığının terki suretiyle konkordato müessesesi de getiriyor.

Kambiyo senedinin tedavülünü kolaylaştırmak ve takibi hızlandırmak amacıyla alacaklının tazminat ödeme şartı ağır kusur veya kötü niyete dayandırılıyor. İflas dairelerinin yetkileri artırılarak tasfiye işlemlerinin uzamasını önleyici hükümler getiriliyor.

Bu arada, borçlarını ödeyemeyecek durumda olan ya da mevcut ve alacakları borçlarını karşılamaya yetmeyen sermaye şirketlerine uzlaşma yoluyla borçlarını yeniden yapılandırma imkanı veren maddeler tasarıdan çıkarıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tarafından verilen önergede, bu konudaki düzenlemelerin daha sonra yapılmasına imkan verilmesinin amaçlandığı belirtildi. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi