İç Talepteki Canlılık Dizginlenemiyor

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




İç talepte yaşanan hızlı büyüme bir türlü dizginlenemiyor. DPT, Temmuz ayında bir miktar hız kesen iç talepteki büyümenin Ağustos ayında yeniden hızlandığını bildirdi.

DPT`nin ekonomik gelişmeleri değerlendirmek üzere aylık olarak hazırladığı Ekonomik Gelişmeler raporunda, yılın ilk çeyreğinde yüzde 30 civarında gerçekleşen dayanıklı tüketim malları artış hızının, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20`ye gerilediği, temmuz ayında yüzde 21 olarak gerçekleşmesine karşılık ağustosta yeniden yüzde 48.7`ye hızlandığı vurgulandı.

Dayanıklı tüketim malları satışlarındaki yılın ilk çeyreğinde yüzde 50 olan artış hızının, ikinci çeyrekte 17`lere yavaşladığı belirtildi. Temmuz ayında yüzde 14.3 olarak gerçekleşen satışlardaki artışın Ağustostan itibaren yeniden hızlanarak yüzde 52.1 olduğuna dikkat çekildi. Böylece dayanıklı tüketim malı üretimindeki artış hızının yüzde 26.5 olduğu ocak-ağustos döneminde dayanıklı tüketim malı artış hızının ise yüzde 30.7`ye kadar ulaştığı ifade edildi. Üretimdeki artışın hızının, talepteki artışın gerisinde kalması da bu malların ithalatını kamçıladı. Tüketim malı ithalatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 31.4, ikinci üç aylık dönemde yüzde 50.3 arttı. Artış hızı temmuzda ise yüzde 57.9`a ulaştı. Bu eğilimin ağustos ayından sonra da devam ettiği tahmin ediliyor.

DPT`nin belirlemelerine göre 2000 yılına ocak ayındaki yüzde 107.4 oranında artarak başlayan otomobil satışları da ilerleyen aylarda bu eğilimini korudu ve Ağustos ayında yüzde 148.4 oranında arttı. Ocak-ağustos döneminde otomobil satışlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış ise yüzde 83.7 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti. Ancak bu gelişmede büyük ölçüde satışları yüzde 12.19 oranında artan ithal otomobiller etkili oldu. İç talepteki bu büyümeden yeterince pay alamayan yerli otomobil satışları ise yüzde 54.4 oranında artış kaydedebildi.

Yurt içi talepteki canlanmanın ön göstergelerinden biri olan çimento üretimi de son aylarda hızlanmaya başladı. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3, ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 olan çimento üretimindeki artış hızı, temmuzda yüzde 7.2 ağustosta ise yüzde 18.5`e çıktı. Bu gelişmede, mevzuatla ilgili düzenlemeler nedeniyle yılın ilk yarısında zorunlu olarak duran inşaatların ikinci yarıyla birlikte yeniden başlamasının etkili olduğu ifade ediliyor. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi