IBM`den Domino Etkisi

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


IBM`de önceki gün başlayan değer kaybı önce Dow Jones`u vurdu. Dün, Asya`yı sarstıktan sonra tekrar yuvasına döndü. DJI 10 binin altına geriledi.


Önceki günü düşüşle kapatan IBM, dünyayı dolaştıktan sonra dünkü açılışta yeniden Dow Jones ve Nasdaq`ı vurdu. Şirket karlarındaki düşüş beklentisinin psikolojik etkisinin üzerine basan IBM düşüşü, Nasdaq`ı açılışta 172.71 puan ya da yüzde 5.81 aşağı yani 3041.25 puana çekti. Nasdaq, daha sonra yüzde eksi 3 düzeylerine kadar toparlandı. Bilgisayar ve parçası üreticisi dev kuruluşun Dow Jones Sınai Endeksi üzerindeki etkisi ise açılışta 435 puan yani yüzde 4.31 oldu. 10 binin altına gerileyen Dow Jones 9654.64 seviyesine kadar geriledi. Açılışla birlikte yaşanan panik satışlarının ardından bir miktarn toparlanan endeks, daha sonra 9940 seviyelerine kadar çıktı. New York Borsası`nda IBM şirketinin hisse senedi 14 dolar değer kaybederek 99 dolara düşmesinin ardından DJ önceki günü yüzde 1.46 aşağıda kapatmıştı. Diğer yandan teknoloji şirketlerinin hisselerinin izlendiği Nasdaq`ın değer kaybı yüzde 2.32 olmuştu.


ASYA`yı DERİNDEN SARSTI;

ABD menkul kıymetler piyasalarında önceki gün başta IBM olmak üzere yüksek teknoloji sektöründeki şirketlerin hisse senetlerinin değer kaybetmesi, Asya`daki menkul kıymetler borsalarını da sarstı. Teknoloji şirketlerinin yoğun olarak işlem gördüğü Asya borsalarında da düşüşler gözlendi. Tokyo Borsası`nın dünkü kapanışında Nikkei Endeksi 467.74 puan (yüzde 3.05 oranında) kaybederek, 14,872.48 puana geriledi. Hong Kong Borsası`nda Hang Seng Endeksi yüzde 3.23 oranında gerileyerek, 14,392.88 puana düştü. Bölgenin en büyük düşüşü ise yarı ileken üreticisi firmaların işlem gördüğü Tayvan Borsası`nda kaydedildi. Taipei Menkul Kıymetler Borsası 270.13 puan (yüzde 5`den fazla) kaybederek, geçen 54 ayın en düşük düzeyine, 5,702.36 puana indi. Manila Borsası endeksi de son iki yılın en düşük düzeyine geriledi.

Avrupa borsalarında da açılış saatlerdinde endeksler Nokia gibi teknoloji hisselerinin değer kaybıyla güne düşerek başladılar. IBM`in dün sabah Avrupa borsalarında yaşadığı kayıp ise bir ara yüzde 12`lere kadar ulaştı.


TOKYO 19 AY ÖNCESİ SEVİYESİNDE;

Wall Street`te yaşanan düşüşlerden etkilenen Asya`nın en büyük borsası Tokyo`da endeks 14,872.48 puana inerek 8 Mart 1999 tarihinden bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Analistler dün yaşanan düşüşlerin New York`ta yaşananlardan kaynaklandığının altını çizerek, özellikle yabancı yatırımcıların ABD Menkul Kıymetler piyasasına yönelik endişeleriyle Tokyo`daki hisselerinde de satışa yöneldiklerini kaydettiler. Uzmanlar Japonya`da endeksi olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin yaşanmadığını ancak ABD`de piyasalar düzenleninceye kadar artış beklemediklerini sözlerine eklediler. Tokyo Borsası`nda dün en çok değer kaybedern şirket yüzde 11.6 düşüşle yarı eiletken üreticisi Advantest oldu. Dünyanın en büyük tüm devre entegre üreticisi (hybride) Kyocera ise yüzde 6.3 oranında değer kaybetti. Ülkenin en büyük bilgisayar üreticilerinde Fujitsu ise yüzde 5.4 oranında değer kaybederek dikkatleri çekti.


PARA BİRİMLERİ DE SARSILDI
Kore para birimi Won ve Tayvan doları dün borsalarda yaşanan düşüşten nasiplerini aldılar. Won gün içerisinde dolar karşısında son 5 ay içerisindeki en düşük seviyesi olan 1,141.90`a kadr inmesinin ardından Seul Borsası`nın artışa geçmesiyle birlikte toparlandı. Bu artışla doların değeri düşerek 1.139 won oldu. Tayvan`da da borsalarda yaşanan düşüş para biriminin merkez bankası müdahalesi söylentilerinine rağmen dolar karşısında 32.295 seviyelerinde seyretmesine neden oldu. Tayvan Merkez Bankası geçtiğimiz cuma günü ülke para birimini 32 seviyesinin altına düşmesine müdahalede bulunmayacağını açıklayarak piyasaları şaşırtmıştı. 111 milyar dolarlık rezerve sahip olan merkez bankası geçtiğimiz haftalarda piyasalara müdahalede bulunarak doların aşırı artışını engellemeye çalışmıştı. Tahminlere göre, banka bu müdahalelerinde günlük 100 ile 200 milyon dolar arasında satış gerçekleştirmişti. Analistler her iki ülke para birimlerinin değer kaybetmesinin yabancı yatırımcıların söz konusu iki ülke borsasından çıkmalarına bağlıyorlar. Ayrıca iki ülkenin ihracatın büyük oranda yüksek teknoloji ürünlerine dayanması ve söz konusu şirketlerin hisselerinde yaşanan düşüş para birimlerini olumsuz yönde etkiliyor. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi