Hükümetten ‘işçi çıkarmaya devam’ sözü

23.10.2002 - 09:29 | Son Güncelleme :


Bakanlar Kurulu`nun KİT`lerin Genel Yatırım ve Finansman Programı ile ilgili kararı yayınlandı. Kararda personel ve işçi çıkarmaya 2003`te de devam edileceği, yeni personel alınmayacağı sözü verildi.

KAMU İktisadi Teşebbüsleri`nde (KİT), memur, sözleşmeli personel ve işçi çıkarılmasına 2003 yılında da devam edilecek. Maaş ve ücret ödemeleri Hazine veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından karşılanan KİT`lerde, 2003 yılında hiçbir şekilde yeni personel istihdamı yapılamayacak.

Bakanlar Kurulu`nun KİT`lerin Genel Yatırım ve Finansman Programı ile ilgili kararı Resmi Gazete`de yayımlandı. KİT`lerin finansman ihtiyacı 3 katrilyon lira olarak hesaplandı. Bu ihtiyacın 2 katrilyon 50 trilyonu bütçeden karşılanacak. KİT sistemi 2003 yılında toplam 18 katrilyon 636.8 trilyon liralık kaynak yaratacak. KİT`lerin toplam ödemeleri ise 18 katrilyon 421 trilyon lira olacak.

KİT`lerde istihdam edilen memur, sözleşmeli personel, daimi ve geçici işçi dahil toplam personel sayısının, ‘program hedefleri doğrultusunda azaltılmasına’ devam edilecek. Nakil suretiyle eleman karşılanamazsa, izin ve onaylarla, 2002`de ayrılan eleman sayısının yüzde 10`u kadar açıktan eleman alınabilecek. KİT`ler, 2002`de ayrılan personel sayısı ile 2003 yılında ihtiyaç duyulan personel sayısını, bir defaya mahsus olmak üzere, 28 Mart 2003`e dek Hazine`ye bildirecek.

Kurum dışında görevlendirilen personel, 28 Şubat 2003`e kadar geri çağrılacak, bu tarihe kadar geri dönmeyen işçilerin iş akdi feshedilecek. Bu hüküm, Başbakanlık Merkez Teşkilatı`nda görevlendirilenler hakkında uygulanmayacak. Havacılık sektörü ve atama ile görevlendirilenler dışında, karar kapsamındaki kuruluşlarda emekli istihdam edilmeyecek, emeklilik kolaylaştırılacak.

KİT`ler ihale yoluyla yaptıracakları hizmetalımlarının listesini ve tahmini yıllık maliyetini, 15 Ocak 2003`e kadar Hazine Müsteşarlığı`na bildirerek onay alacaklar.

Reel anlamda gider azaltıcı ve gelir artırıcı önlemleri uygulayıp başarılı bulunan yönetimler, ödüllendirilmek üzere ilgili makamlara rapor edilecek. Başarılı olamayanlar hakkında takibata gidilecek.
 

Hisse Başarıyla eklendi