Hükümet fındık fiyatını 5.15 YTL olarak açıkladı

10.07.2007 - 10:14 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Giresun kalite fındık için müdahale alım fiyatının geçen yıla göre yüzde 29 artarak 5.15 YTL olduğunu açıkladı. Fındık müdahale alım fiyatı geçen yıl 4 YTL olmuştu.
Bu arada fındıkta kademeli fiyat uygulamasına geçilecek. Dün Bakanlar Kurulu toplantısında fındık fiyatları görüşüldü. Eker`in verdiği bilgiye göre, Giresun kalite fındıkta ağustos ve eylül ayında 5 YTL 15 Ykr olacak alım fiyatı, ekimde 5 YTL 20 Ykr, kasımda 5 YTL 25 Ykr, aralıkta 5 YTL 30 Ykr, ocakta 5 YTL 35 Ykr olacak.Eker, üreticinin kademeli fiyatlandırmayı dikkate almasını ve ürününü satmakta acele etmemesini istedi.
Eker, fındık üreticisinin kârının yüzde 47.14 olduğunu kaydetti. Eker, alım karşılığı paranın yarısının peşin, yarısının 15 gün içinde üreticilerin hesaplarına aktarılacağını söyledi. Eker, Levant kalite fındıkta alım fiyatlarının ise ağustos ve eylülde 5 YTL, ekimde 5 YTL 5 Ykr, kasımda 5 YTL 10 Ykr, aralıkta 5 YKL 15 Ykr ve ocakta 5 YTL 20 Ykr olacağını söyledi.

Kademeli fiyat olumlu

Kademeli fiyat uygulamasını çok olumlu bulduklarını ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık alım fiyatını şöyle değerlendirdi:
Geçen yıl fındık alım fiyatı 4 YTL`ydi. Ancak 500 bin ton fındık 2.5 YTL`ye satıldı. Hükümet alım fiyatını 5.15 YTL olarak açıkladı. Ancak, piyasalarda işlem gören fındık fiyatı önemli. Karadeniz`de herşey fındığa endeksli. Hükümet, açıkladığı fiyatın arkasında peşin ödemelerde de durmalı. Yoksa, 5.15 YTL fiyat çok önemli olmaz. Biz 3 YTL`den fındık satışı yapmayalım.
Akbaşlı, bir kilogram fındığın maliyetinin 4.56 YTL olduğuna da dikkat çekti.
Bu arada, dün Bakanlar Kurulu toplantısında bonozelerle ilgili bir karar çıkmadığı belirtildi. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Başbakanlık bünyesinde bu karar taslağıyla ilgili çalışmalar devam etmekte olduğundan bu konudaki yasal prosedür tamamlanmış değildir dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi