Hoon:İngiltere, ABD olmadan savaşa girmez

27.06.2003 - 08:49 | Son Güncelleme :

İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, İngiltere´nin ABD olmaksızın bir savaşa girmesi ihtimalinin son derece düşük olduğunu bildirdi


İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, İngiltere´nin ABD olmaksızın bir savaşa girmesi ihtimalinin son derece düşük olduğunu bildirdi.

İngiltere´nin gelecekteki savunmasını değerlendirirken, ülkenin silahlı kuvvetlerinin son derece dengeli ve esnek bir yapıya sahip olduğunu belirten Hoon, İngiltere´nin savaş kapasitesinin azaltılacağıve Challenger II tankları gibi ağır zırhlı silahların devreden çıkartılacağı yolundaki söylentileri ise yalanladı. Günümüz dünyasında askeri kapasite ve gücün artık tank-top sayısıyla değil, bunların etkinliğiyle ölçüleceğini de belirten Hoon, ´´Bunu söylerken de bir şeyleri azaltacağımızı ima etmiyorum, sadece etkinliğin arttırılacağını vurguluyorum´´ dedi. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü´nde bir konuşma yapan Hoon, büyük miktarda silaha ya da askere sahip olmanın, krizlere zamanında ve gerektiği gibi müdahale edemedikten sonra büyük önem taşımadığını belirtirken, İngiltere´nin gelecekte de ABD´nin askeri yönden angaje olmadığı bir savaşa girmesinin ihtimal dahilinde görünmediğini bildirdi. Bu görüşe, geçmişte yaşanan deneyimlerden yola çıkarak sahipolduğunu da belirten Hoon, ´´Ortak çıkarlarımız ve stratejik trendler konusundaki ortak anlayışımız da bunu gerektiriyor´´ diye konuştu.

Dünyanın hala beklenmeyen ve şok olaylarla karşı karşıya bulunduğunu ve bu durumda İngiltere´nin Irak operasyonu gibi kapsamlı bir operasyonu kaldıracak güçte olduğundan emin olması gerektiğini de belirten Hoon, ´´Her türlü operasyonel rolü oynayabilecek durumda olmalıyız´´ dedi. Hoon, İngiliz ordusunun lojistik, mühendislik, istihbarat gibi alanlarında daha çok askere ihtiyacı bulunduğuna işaret ederken, bu alanlarda elman yetiştirmeye özen göstereceklerini de ifade etti. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi