Hoca Avrupa yolcusu

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


AİHM`de görüşülecek RP`nin kapatılması davasına katılacak olan Erbakan, lehte karar çıkarsa binlerce eski RP`liye Türkiye aleyhine dava açtıracak
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Refah Partisi`nin kapatılmasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşmasını 16 Ocak`ta yapacak. Duruşmaya, Necmettin Erbakan`ın da katılacağı belirtiliyor. Erbakan ayrıca davayı kazanması halinde binlerce eski RP`liye de Türkiye aleyhine dava açtıracak. Eski RP`lileri Fransız avukatlar temsil edeceği duruşmaya Erbakan`ın yanı sıra siyasi yasaklı Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal`ın da katılacağı bildirildi. AİHM`in eski RP`lileri haklı bulması halinde Türkiye`yi tazminat ödemeye mahkum etmesi bekleniyor.


STRASBOURG`DA BÜRO KURDU:

Erbakan, RP`lilerin Türkiye aleyhine dava açmaları için Strasbourg`da bir büro kurdurdu. Avrupa Milli Görüş Teşkilatı İnsan Hakları Masası Başkanı Mehmet Doğan`ın koordinatörlüğünde çalışacak olan hukuk bürosunda, Fransız avukatlar ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek. AİHM davasının sonuçlanmasının ardından eski RP`liler üyesi oldukları parti kapatılarak seçme hakları elinden alındığı gerekçesiyle dava açacaklar. Ayrıca Yüksek Askeri Şura kararıyla ordudan atılanlar, türban nedeniyle memurluktan çıkarılanların da AİHM`e başvurması için kampanya yürütülecek. Erbakan bir büro da Lahey`de kurarak Filistin, Bosna ve Çeçenistan savaş mağdurlarının Yüksek Adalet Divanı`na başvurmalarını sağlayacak.


FAZİLET PARTİSİ İÇİN DE ÖNEMLİ:

AİHM`in kararının, FP`nin kapatılması davasında da belirleyici olacağı belirtiliyor. AİHM`in 16 Ocak`taki duruşmanın ardından davayı kısa sürede dosya üzerinden karara bağlayabileceği belirtiliyor.


Anayasa Mahkemesi`nde görülen FP davasında, 21 Ocak Yargıtay Başsavcılığı devir teslim törenine kadar işlem yapılmayacağı belirtiliyor. Daha sonra ise yeni Başsavcı Sabih Kanadoğlu, FP`nin başvurusuna ilişkin mütalaasını hazırlayacak. Ardından mahkeme önce FP`nin Dava devam iddiasından görülemez yönündeki başvurusunu karara bağlayacak. Daha sonra 14 Mayıs`ta yapılan FP kongresinin tutanak ve bantları ile ilgili olarak ek savunma istenebilecek. FP kulislerinde davanın Mart`tan önce bitmeyeceği belirtiliyor. Bu durumda AİHM`in RP davası kararını FP davasından önce verebileceği vurgulanıyor. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi