Hırvatistan Başbakanı İstanbul`da

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-DEİK Toplantısına Katılan Konuk Başbakan Racan: Hükümetimizin Amacı Yerli ve Yabancı Yatırımcıya Uygun Bir Ortam Hazırlamaktır

İSTANBUL (A.A) - 07.11.2000 - Hırvatistan Başbakanı İvica Racan, hükümetinin ekonomik programının temelinde değişim yattığı belirterek, Hükümetimizin amacı, yerli ve yabancı yatırımcıya uygun bir ortam hazırlamaktır dedi. Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye`de bulunan konuk Başbakan Racan, Swissotel`de düzenlenen Türk-Hırvat İş Konseyi toplantısına katıldı. İvica Racan yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine yönelik çalışmaların içinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ortak çıkarlarımız yönünde bu ziyaretlerimiz sonucunda daha çok işbirliği yapacağımıza inanıyorum dedi.

Ankara`da yaptığı resmi temasların yararlı geçtiğini kaydeden Racan, görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi bir düzeyde olduğu kanaatine vardıklarını, ekonomik ilişkilerde de aynı düzeyi yakalamak için ortak girişimlerde bulunmayı kararlaştırdıklarını bildirdi. Racan, başında bulunduğu hükümetin ekonomik programının temelinde değişim yattığına da işaret ederek, Amacımız bu çerçevede demokratik ve gelişmiş Avrupa ülkeleriyle entegre olmuş bir ekonomi yaratmak diye konuştu.

-BANKALARIN ÖNEMLİ KISMI ÖZELLEŞTİ-

Hırvatistan`ın bağımsızlığını elde etmek için çok zor koşullarda mücadele verdiğini dile getiren Racan, geçen 10 yıllık süre içinde ekonomik planda çok geride kaldıklarını, ancak hükümet olarak bu durumu düzeltmeyi kendilerine görev edindiklerini vurguladı. Konuk Başbakan Racan, ekonomik programları çerçevesinde özelleştirmeye gittiklerini, kamu borçlarını kapatıp büyüme hızını yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti. Racan, şunları söyledi: Hükümetimizin amacı, yerli ve yabancı yatırımcıya uygun bir ortam hazırlamaktır. Bu alanda önemli gelişmeler kaydettik. Ancak şunu söylemek gerekir ki, devlet ve özel sektör ekonomik açıdan iyi bir durumda değil. Bankaların önemli bir kısmını özelleştirdik. Bütün bunların acısız adımlar olmadığını da biliyoruz. Amacımız popüler olmak değil, ekonomiyi düzeltmektir. Hem yabancı, hem de yerli yatırımcı için birçok yasal düzenleme de yaptık. Vergi muafiyeti ve indirimi gibi çalışmalar yapıldı. Uluslararası serbest ticaret anlaşmalarını imzalayacağız. Yapılan yatırımların güvenliği için birçok yasal düzenleme gerçekleştiriyoruz.

Türk-Hırvat İş Konseyi`nin Türk Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurdoğlu da konuşmasında, özellikle inşaat sektöründe Hırvatistan`da Türk işadamlarının yaptığı yatırımlara dikkat çekti. Prof. Dr. Kurdoğlu, Türk işadamlarının Hırvatistan`daki yatırımlarına bundan sonra da devam edeceklerini, inşaat sektörünün yanı sıra, gıda, tekstil ve denizcilik alanlarında da önemli girişimlerin yapılacağını kaydetti. Toplantıya, Hırvatistan heyetinin yanı sıra, aralarında Şarık Tara`nın da bulunduğu işadamları katıldılar.
 

Hisse Başarıyla eklendi