Hindistan`dan beklenmedik faiz artışı

28.01.2014 - 08:48 | Son Güncelleme :

Enflasyonu aşağı çekmek için harekete geçen Hindistan Merkez Bankası, beklenmedik şekilde faiz artırdı

https://i.bigpara.com/i/55big/Merkez_Bankasi_yuzde.jpg

Enflasyonu aşağı çekmek için harekete geçen Hindistan Merkez Bankası, beklenmedik şekilde faiz artırdı.

Para politikası çerçevesini Asya`nın en yüksek enflasyonunu yarısının altına indirmek üzere yeniden oluşturmayı değerlendiren Hindistan Merkez Bankası, sürpriz bir kararlı faiz artırdı.

RBI Başkanı Raghuram Rajan, politika faizi olan repo oranını yüzde 7.75`ten yüzde 8`e yükseltti. Bloomberg anketine katılan 45 analistin yalnızca 3`ü bu hamleyi öngördü. Rajan geçtiğimiz ay politika faizini aynı bırakmıştı.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Hindistan Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 2016`ya kadar yüzde 4 enflasyon hedefi benimsenmesini teklif ederek, ekonominin zorlanmasına rağmen yüzde 10`a yakın seyreden enflasyonu kontrol altına almak üzere yüksek borçlanma maliyeti ihtiyacının sinyalini verdi. Merkez bankası açıklamasında, TÜFE Mart 2015`e kadar yüzde 8`e yavaşlaması hâlinde, daha fazla sıkılaştırma öngörmediğini belirtti.

Enflasyon 2 haneli rakamlarda seyrederken RBI`ın rahat olamayacağını söyleyen Union Bank of India Ltd.`ın ekonomistlerinden Sujit Singh, Enflasyon hedeflemesine gideceksek, o zaman faizler yüksek seyredecek dedi.

Hint rupisi geçtiğimiz yıl yüzde 14 değer kaybederek, ham petrol gibi artan ithalat maliyetlerini yükselterek, fiyat baskısını artırdı. S&P BSE Sensex Endeksi bu dönemde yüzde 3 yükseldi.

 

Hisse Başarıyla eklendi