Herkesin Gözü Buffet`ta

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Gıda şirketi Quaker`ı 15 milyar dolara satın almak isteyen Coca Cola yönetimi, en büyük hissedar Warren Buffet`ın onayını bekliyor.


Coca Cola Co., ABD`li gıda şirketi Quaker`ı satın almak için görüşmelerden bulunduğu yönündeki haberleri doğrularken gözler şimdi ABD milyarder işadamı Warren Buffet`e çevrildi. Sahibi olduğu Berkshire Hathaway Inc. aracılığıyla Coca Cola`nın yüzde 8 payla en büyük hissedarı konumundaki Warren Buffet`ın anlaşmaya onay vermeyebileceği öne sürüyor. Borsalarda isabetli yatırımları ile büyük bir servet edinen Buffet`ın özellikle anlaşmanın antitekel yasalarına takılmasından çekindiği belirtiliyor. Zira Quaker firmasının en gözde markası olan Gatorade, enerji veren spor içecekleri piyasasında yüzde 80 pazar payına sahip. Aynı pazarda yüzde 11 paya sahip olan Coca Cola`nın anlaşma sonrasında tekel durumuna düşeceğini belirten uzmanlar, Quaker`ın satın alınması durumunda antitekel yasalarından kurtulmasının mümkün olmadığını kaydediyor.


Warren Buffet`ın diğer endişesi de 15 milyar olarak civarında süren pazarlıkların Coca Cola`nın büyüme stratejisini bozması ve borsalarda hisselerinin değer kaybına yol açması. Nitekim görüşmelerle ilgili ilk haberler çıkan çıkmaz Coca Cola hisseleri yüzde 7.9 değer yitirirken Quaker hisseleri yüzde 5.7 yükseldi. Uzmanlar Coca Cola`nın Quaker`ı alması halinde gıda sektöründe de büyük bir paya sahip olacağını, daha önce firmanın sadece alkolsüz içecekler sektöründe uzmanlaşması için çaba sarfeden Warren Buffet`ın birleşmeye veto edebileceğini belirtiyor. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi