Her Şey İyi Gidiyor

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Salomon Smith Barney`nin raporunda yer alan tahminlere göre, Türkiye`de yılsonunda büyüme hızı yüzde 6 olarak gerçekleşecek.


Uluslararası danışmanlık şirketi Salomon Smith Barney, aylık raporunda Türkiye`deki ekonomik gelişmelerden övgüyle söz etti. Türk hükümetinin uyguladığı programda öngörülen hedeflerin büyük bir kısmının tutturulduğunun kaydedildiği raporda ekonominin en hassas noktasının düşük enflasyon ortamıyla birlikte zayıflayan bankacılık sektörü olduğu belirtildi. Salomon Smith Barney, Türkiye raporunda hükümetin yalnızca makroekonomik önlemelerle yetinmeyip kalıcı yapısal reformlar gerçekleştirerek enflasyonu son 14 yılın en düşük seviyesine indirdiği ifade ediliyor.


FP ÖNEMLİ

Rapora göre, ilk günden beri başarıyla uygulanan ekonomik program, bundan sonra da kararlılıkla uygulanmaya devam edecek. Raporda, ekonomideki birçok göstergenin iyiye doğru gittiği, program dolayısıyla ortaya çıkan bir takım olumsuzlukların ise kontrol altında tutulduğu belitiliyor.

Rapora göre, Türkiye`de 2001`de ekonomideki en riskli sektör bankacılık olacak. Düşük enflasyon ortamının gelmesiyle birlikte banka birleşmeleri kaçınılmaz olacak. Bankaların, giderek büyüyen, toplam açık pozisyonu, 2001 yılında Türk ekonomisinin taşıyacağı en önemli risklerden bir olacak. Salomon Smith Barney, önümüzdeki yıl karşılaşılması olası en tehlikeli risklerden birini ise Refah Partisi`nin kapatılması halinde yaşanacak politik istikrarsızlık ve gerginlik ortamı olarak değerlendiriyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde uygulanan ekonomik programın büyük yara alacağı belirtiliyor.


SALOMON SMİTH BARNEY`NİN YILSONU TAHMİNLERİ;

* Giderek canlanan ekonomiyle birlikte yıl sonunda büyüme hızı yüzde 6`ya ulaşacak.

* Dördüncü çeyrekteki en önemli göstergelerden biri olan özel imalat sanayi fiyatlarında artış olacak.

* Özel sektörün programa olan inancının kuvvetlenmesiyle hedeflere tam olarak ulaşılamasa bile oldukça yaklaşılacak. Yılsonu toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) yüzde 27.4 olarak gerçekleşecek.

* Uluslararası rating kuruluşu Moody`s önümüzdeki günlerde Türkiye`nin ülke notunu Ba3`e yükseltecek.

* Türk Lirası her ne kadar değerlenmeye devam etse de kontrol edilebilir seviyede kalacak.

* Cari işlemler açığı büyümeyi sürdürecek. Yıl sonunda yüzde 8.1 olması beklenen cari açığın, 2001`de yabancı sermaye akışıyla kapatılamaması halinde hükümet büyük bir olasılıkla ek önlemler alacak.

* 2001 bütçesi, özelleştirme hedeflerinde bir aksama olamaması halinde başarıyla uygulanacak. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi