Hem Devletçi Hem Liberal

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Heritage Vakfı`nın Wall Street Journal gazetesiyle ortaklaşa hazırladığı Ekonomide Serbestleşme Endeksine göre Türk ekonomisinin serbestleşmesi önündeki en büyük engeller yüksek enflasyon ve kamu harcamaları.


Dünya ekonomilerinin geçtiğimiz yıl serbestleşme yolunda büyük yol aldığı ancak dünyanın büyük bir bölümünde hâlâ ekonominin devlet kontrolünde tutulduğu bildirildi. ABD`de bulunan Heritage Vakfı`nın Wall Street Journal gazetesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Ekonomide Serbestleşme Endeksine göre ele alınan 155 ülkeden 74`ü tam veya kısmi ekonomik serbestleşmeyi sağlamışken, 81`inde büyük ölçüde devlet kontrolü sürüyor. Türkiye ekonomisi ise serbestide endeksin 63`üncü sırasında, `oldukça serbest` ülkeler arasında yer aldı.Endeks dünya ekonomilerini bankacılık ve finans sektörünün gelişmişliği, yabancı yatırımlara açıklığı, para politikası, devletin mali yükü, dış ticaret politikası ve gümrük mevzuatı, fiyat ve ücret seviyeleri, devletin ekonomiye müdahalesi, özel mülkiyet hakları, hukuki düzenlemeler ve karaborsa faaliyetlerinin yaygınlığı gibi kriterlere göre inceliyor.


Bu incelemelerin ardından ortalama 2.90 puan alan Türkiye, 155 ülke arasında, Tunus ile birlikte 63`üncü sırayı paylaşıyor. Endeksin değerlendirmesine göre Türkiye ekonomisinin daha serbestleşmesinin önündeki en büyük engeller yüksek enflasyon ve kamu harcamalarının milli gelire oranına yüksekliği.Ülke ekonomilerinin her ana başlığa göre 1 ila 5 arasında puanlanmasıyla oluşan endekse göre Türkiye yüzde 20`i geçen enflasyon oranı nedeniyle 5 puan, kamu harcamalarının GSMH`ye oranının yüksekliği nedeniyle de 4 puan alıyor. Böylece toplam ortalaması da yükseliyor.Endekse göre dünyanın ekonomik serbestlik bakımından en gelişmiş ülkesi Hong Kong. Onu Singapur ve İrlanda takip ediyor. Devlet kontrolünün en yaygın ülkeler ise Kuzey Kore, Libya, Küba, Irak ve İran. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi