Hedefleri tutturduk ama fiyat istikrarı önemli

21.07.2003 - 09:03 | Son Güncelleme :


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, haziran ayı itibariyle parasal hedeflerin tutturulduğunu, ancak hedeflerin tutturulmasında gelecekteki enflasyonun ve fiyat istikrarının sürdürülüp sürdürülmeyeceğinin önemli olduğunu söyledi.

Serdengeçti, IMF heyetinin 5`inci gözden geçirme çalışmaları kapsamında düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı. Türkiye`nin Haziran 2003 itibariyle parasal hedeflerini tutturduğunu kaydeden Serdengeçti, ‘‘Ancak

hedefler tutsa da tutmasa da önemli olan gelecekteki enflasyondur. Türkiye`nin fiyat istikrarının sürdürüp sürdürmemesidir. En önemli sorun budur’’ diye konuştu. Türkiye`nin ekonomisinin uzun zamandan beri en önemli sorunlarından birinin enflasyon olduğunu kaydeden Serdengeçti, enflasyonda ise görünümün giderek daha olumlu bir hal aldığını söyledi. Serdengeçti, açıklanan son enflasyon oranlarının da bunu gösterdiğini bterek, ‘‘Bize göre enflasyondaki görünüm giderek daha olumlu bir hale geliyor` dedi.

Serdengeçti, Türkiye`de yaşanan kronik enflasyon ortamında enflasyon ve büyüme arasındaki ilişkinin ve enflasyonla mücadelenin büyümenin ‘‘köstekleyicisi değil destekleyicisi olduğunun’’ artık herkes tarafından anlaşıldığını kaydetti. Serdengeçti, bunun da Merkez Bankası`nın enflasyonla mücadele programına güç verdiğini söyledi.

Serdengeçti, yüksek büyüme hızlarını yakalayabilmek için enflasyonla mücadele programlarının yürütüldüğünü belirterek, ‘‘Bu yıl da aynı geçen yıl olduğu gibi yüzde 5`lik büyüme oranının tutmaması için bir neden görmüyoruz. Tutumumuzda da bir değişiklik yok’’ dedi. Büyümeyi enflasyon üzerinde bir tehdit olarak görmediklerini kaydeden Serdengeçti, büyüme ve enflasyon hedeflerinin tutturulmasının bekleyişleri bozacak olumsuz gelişmelerin gerçekleşmemesine bağlı olduğunu vurguladı. Serdengeçti, bu olumsuz bekleyişler arasındaki en önemli unsurlardan birinin kamu borç stokunun yüksekliği olduğunu ve kamu borcunun milli gelire oranının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Serdengeçti, bunun için de büyüme ve kur istikrarını sağlanması, reel faizlerin düşürülmesi ve dışı fazla hedefinin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Serdengeçti, büyüme, reel faiz ve kur istikrarının uygulanan ekonomik programın bir sonucu olarak ortaya çıktığını da bildirdi.

Süreyya Serdengeçti, uygulanmakta olan dalgalı kur politikasında hiç bir değişiklik olmadığını söyledi. Merkez Bankası`nın kura sadece 2 çerçeve içinde müdahale edebileceğini anlatan Serdengeçti, bunlardan ilkinin döviz rezervlerinin artırılması, ikincisinin de yapısal döviz alımları olduğunu kaydetti. Serdengeçti, bu kapsamda en son bankalarla görüşülerek 50 milyon dolar alındığını anımsattı. Serdengeçti, bankalarla görüşmelere de devam ettiklerini belirtti.

Serdengeçti, kurda aşırı bir oynaklık ortaya çıkması durumunda Merkez Bankası`nın her zaman müdahale edebileceğini belirterek, ‘‘Dalgalı kur rejiminde (döviz kurunun seviyesini ne belirler?) sorusunun artık anlaşılması gerekiyor. Ekonominin temelleri ve uygulanan istikrar programıyla ilgili gelişmeler ve bekleyişler. Bu güne kadar böyle olmuştur ve bundan sonra da böyle olacaktır` diye konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi