Hazırgiyim İhracatçısı Öfkeli

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dünyadaki serbest ticaret anlaşmalarının etkisiyle Çin ve Meksika`ya pazarlarını kaptıran giyim sanayicileri, iç pazarda ise hükümetin aldığı önlemlerden bunaldı.


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu ve Derneklerarası Koordinasyon Kurulu Toplantısı`nda; hammadde iç piyasa ve dış piyasadaki gelişmeler, uluslararası zincir mağazalar, yeni gelir yaratılması ve üye tabanını artırma çalışması konuları ele alındı. İş Güvencesi Yasa Tasarısı hakkında bir deklarasyon açıklayan Derneklerarası Koordinasyon Kurulu ise yasanın uygulanmasından doğrudan etkilenecek kesimin temsilcileri olarak iş dünyasının görüşlerinin alınmadığının altını çizdi. Yasa taslağının iş barışını bozacak bazı maddeler içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye ekonomisi ve sanayi açısından önem taşıyan iş barışının bozulmasının hiçbir kesimin işine yaramayacağı gibi çok önemli toplumsal sorunlara da yol açabileceği vurgulandı.


MEKSİKALILAR GELİYOR;

TGSD Başkanı Güngör Keşçi Meksika, Karayipler ve Kuzey Afrika`nın 1 Ekim 2000`de serbest ticaret uygulamasına geçtiğini, Çin`Gin kotalarındaki genişlemenin de 2002 den sonra gevşetileceğini ifade ederek, Kendi pazarlarımızda bize büyük bir rakip çıktı dedi. Konuşmasında Meksika tehlikesine de dikkat çeken Keşçi, kasım ayı başından itibaren Meksikalı iş adamlarının mal satmak amacıyla Türkiye`ye gelmeye başladığını vurguladı. Dünya pazarlarındaki bu gelişmeler karşısında Türk tekstil ve hazır giyimcilerinin önünde iki yol olduğunu açıklayan Keçşi, Yapmamız gereken ilk şey, mal ve satış noktalarında kilit olmak. Pazarlara zincir mağazalarla gitmemiz gerekiyor dedi.


Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Serdar Yavaşoğlu, Çin mallarının İzmir` den Anadolunun en ücra köşelerine kadar yayıldığına dikkat çekerek, İç piyasada Çin malı satanlar çığ gibi büyüyor. Ticaret kesimi ucuz malı kimde bulursa ondan alır. Biz geç kaldık. Hem ihracatta, hem iç piyasada önlem almamız gerekiyor şeklinde konuştu. TGSD Başkanı Güngör Keşçi, damping uygulamasında ikili fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, fiyatların uluslararası standartlara göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı.


HAYALİ İŞADAMLARI YARATIYORLAR;

Toplantıda son günlerde ihracatçıların üzerinde dolaşan haksız spekülasyonlar ve KDV iadeleri de gündeme getirildi. Güngör Keşçi, ortada olmayan iş adamları yaratarak bürokratik kesimin bizzat KDV iadeleri ile devleti çarptığını vurguladı. Gümrüklerden geçen ihracatın tamamen gerçek olduğunu, bu ihracatın içinde hayali ihracat olmadığını ifade eden Keşçi, KDV iadesi için yapılan ihracat tamamen bir odada hazırlanan bir damgayla yetkililer tarafından yapılan bir oyundur. Gündeme getirilen bu haksız ithamlar artık gerçek sanayici-ihracatçıyı sıkıntıya sokmaya başlıyor. Gerçek ihracatçıların işini zorlaştıracak uygulamalar yapılmaya başlanıyor dedi.

Hazırgiyimcilerden `iş güvencesi` deklarasyonu;

*Sektör temsilcilerinin ve iş dünyasının görüşleri alınmadı.
*Yasa taslağı, iş barışını bozacak maddeler içeriyor.
*Çok önemli toplumsal sorunlara yol açabilecek.
*Üretimi ve ihracatımızı büyük çapta olumsuz etkileyecek.
*Rekabet gücümüz, uluslararası gelişmeler nedeniyle büyük tehlikelerle karşı karşıya. Girişimcilerimiz, yatırım şevkini de kaybetmek üzere.
*Yapılması gereken, tarafların diyalog içinde çözüm üretmeleri ve mutabakat sağlamaları. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi