Hazirandan sonra krizden eser kalmaz

19.04.2002 - 10:02 | Son Güncelleme :


Türkiye`de krizin bu kadar uzun sürmesine anlam veremediğini belirten Tofaş CEO`su Antonio Bene, ekonomik krizin hazirandan itibaren aşılacağını düşündüğünü söyledi.

Tofaş CEO`su Antonio Bene, Türkiye`de yaşanan ekonomik krizin Haziran ayından itibaren aşılacağı düşüncesinde olduğunu belirterek, ‘‘Tabii bunun için de toplumun psikolojisini tekrar düzeltmesi, hükümetin vergilendirme rejimiyle de olsa yeni bir kombinasyonla bu krizin aşılmasına destek vermesi lazım’’ dedi.

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Olağan Genel Kurul Toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Bene, Doblo`nun yanı sıra yeni bir modelin Tofaş`a verilmesine ilişkin bilgi verirken, Doblo imalatından sonra 80-100 bin arası bir üretim kapasitesi bulunduğunu ve bu üretim kapasitesini doldurmak için Fiat`la görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Tofaş`ın Doblo üretimine ilişkin Fiat dünyası içinde Brezilya, Polonya ve İtalya alternatifleriyle karşılaştırıldığını belirten Bene, ‘‘Tofaş gerek maliyet gerek kalite performansı olarak diğer üretim merkezlerine göre daha iyi olduğu için seçilmişti. Dolayısıyla burada da yeni bir ürün almak için çalışmalarımız devam ediyor. Yeni bir ürünü almak arzusundayız’’ diye konuştu.

Türkiye`nin çok büyük bir kriz yaşadığını ancak krizin bu kadar sürmesi için bir sebep olmadığını ifade eden Bene, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye çalışmaya devam ediyor. Benim görüşüm krizin haziran ayından itibaren artık aşılacağı. Tabii bunun için de toplumun psikolojisini tekrar düzeltmesi lazım. Hükümet`in vergilendirme rejimiyle de olsa yeni bir kombinasyonla bu krizin aşılmasına destek vermesi lazım. Otomotiv sektöründe Ford, Renault, Toyota ve Tofaş bu ülkede yatırım yapmışlar ve yapmaya devam etmektedirler. Bu da duydukları güveni gösteriyor.’’

İHRACAT REKORU

Tofaş 2001 yılında iç pazarda yaşanan yüzde 70`lik talep daralmasını, ihracata yönelerek aştı. Tofaş`ın 2001 yılı ihracatı geçen yıla oranla yüzde 190 artarak 686.3 milyon dolara ulaştı.

Raporda, üretimine 2000 Eylül`ünde başlanan Fiat Doblo`nun ilk 1 yıl içinde 100 bin adet üretilerek bir `rekora` imza attığı belirtildi. Üretimin yüzde 90`lık bir kesiminin 43 ülkeye ihraç edildiği belirtilen raporda, Avrupa ülkelerine gönderilen Doblo`ların ise toplam ihracatın yüzde 83`ünü oluşturduğu ifade edildi.

Tofaş 598 milyar lira zarar etti

Genel Kurul`a sunulan faaliyet raporuna göre, 2000 yılında 27 trilyon 107 milyar 27 milyon lira kár kaydeden Tofaş, 2001 yılında 598 milyar 845 milyon lira zarar etti.

Genel Kurul`a sunulan 2001 yılı Faaliyet Raporu`nda ekonomik durum dünya ve Türkiye açısından değerlendirildi.

Raporda, 2001 yılında ekonomik krizi en yoğun yaşanan sektörlerden birinin otomotiv olduğu ifade edilerek, 2001 yılında iç talebin yüzde 70 oranında daralarak 133 bin 570 adete gerilediği belirtildi. İç pazarda ithal otomobillerin de yüzde 55.7 pay aldığı kaydedilen raporda, 2001 yılında yerli otomobil üreticilerinin kapasitelerinin sadece yüzde 8.5`ini kullanabildiği, Tofaş`ın bu kriz ortamından ihracatını dolar bazında yüzde 190 artırarak 686.3 milyon dolara çıkararak çıktığı ifade edildi.

Raporda, 2001 yılında Tofaş`ın net satış cirosunu geçen yıla oranla yüzde 119.8 oranında artarak 1 katrilyon 102 trilyon liraya ulaştırdığı belirtildi.

Doblo başarısı Tofaş`a yeni model kazandırdı

Koç Holding CEO`su ve Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi Bülend Özaydınlı Tofaş`ın geçtiğimiz yıl daralan pazara karşın ihracatla üretimini artıran tek şirket olduğunu söyledi. 2002 yılının 2001 yılından daha olumlu olması gerektiğini kaydeden Özaydınlı, bunun otomotiv sektörü ve Tofaş`a yansıyacağına işaret etti. Doblo`nun yanı sıra yeni modele ilişkin olarak da Özaydınlı, ‘‘Doblo`nun ciddi bir beğeni kazanmış olması çerçevesinde yeni bir modelin daha Tofaş`ta üretilmesi gündemdedir. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Eğer bu projeye karar verilirse 100 bin adet civarında olacaktır’’ diye konuştu.

Nisanda oto pazarı yüzde 50 büyür

Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen, tamamıyle dibe vurmuş olan otomotiv piyasasında, mart ayı başından itibaren bir hareketlenme olduğunu bildirdi. Mart ayında başlayan hareketlenmenin nisan ayında da devam etiğini söyleyen Çimen, ‘‘Ticari vasıtada da hareketlenme olmaya başladı. Ben kademeli olarak iyileşme olacağını tahmin ediyorum’’ diye konuştu.

Nisan ayında pazarın toplamının 12 bin adedin üzerine çıkacağı tahmininde bulunan Otokoç Genel Müdürü, ‘‘Tüm pazar Mart ayına göre yüzde 50`lik bir artış olacaktır. Hiçbir zaman büyük bir sıçrama beklemiyoruz ama kademeli bir iyileşme olacak’’ dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi