"Haziran'da vize uygulaması son bulacak"

09.03.2016 - 09:24 | Son Güncelleme :

Davutoğlu, dokuz kanunun çıkarılması halinde Haziran ayında vize uygulamasının son bulacağını kaydetti.

https://i.bigpara.com/i/55big/09032016_davutoglu_650.jpg

Başbakanlık İzmir Ofisi'nde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya gelen Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Reuters'ın haberine göre; Davutoğlu, göçmen krizi çerçevesinde AB ile vize muafiyetinin Haziran ayında başlayacağını, bunun önemli bir kazanım olduğunu belirterek, o döneme kadar da vize muafiyetinin gerektirdiği yasaları çıkaracaklarını kaydetti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN.

Haberin Devamı

Muhalefet liderlerine seslenen Davutoğlu, "Önümüzdeki iki ay içerisinde, vize muafiyeti çerçevesinde ilgili dokuz kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde Haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak" dedi.

Türkiye'nin kabul edeceği Suriyeli göçmenler için yapılacak maliyetle ilgili Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Geri kabul dolayısıyla, yani Ege'den aldığımız göçmenlerden doğacak her türlü maliyeti Avrupa Birliği karşılayacak, geri göndermek açısından. Oradan Türkiye'ye gelmeleri, Türkiye'den de üçüncü ülkeler, Suriye dışındaki göçmenlerin kendi ülkelerine gitmeleriyle ilgili maliyet AB tarafından karşılanacak. İçeride ise göçmen sayısında bir artış olmayacağı için zaten bizim elimizdeki, göçmen kamplarındaki göçmen sayısı sabit kalacağı için herhangi bir ek masraf olacağını düşünmüyoruz."

Davutoğlu, ek masraf olması durumunda AB ile tespit ettikleri kaynaklar bulunduğunu da kaydederek, "Sayıda bir farklılık oluşmayacak. Diyelim, 10,000 göçmen Türkiye tarafından alınmışsa aynı süre içerisinde 10,000 göçmen de Avrupa'ya gidecek. Dolayısıyla Türkiye üzerindeki yük azalacak" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu ayrıca, AB tarafından Türkiye'ye verilecek olan 3 milyar euronun gelecek hafta serbest kalacağını ifade ederek, göçmen krizi konusunda Yunanistan ile ortak perspektife sahip olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Yunanistan'a karşı aldığı "casus belli" kararında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, iki ülkenin ilişkilerinde önemli sorunun psikolojik eşik olduğunu, bu eşiğin geçildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhtilaflı hava sahası alanları sorunlarını çözeceğiz. Genelkurmay başkanlarımıza karşılıklı olarak görüşmeleri için talimat vereceğiz. Bizim, 'casus belli' için tutumumuz açıktır. Sayın Çipras'a da görüşmemizde söyledim; gelin iki kararı birden karşılıklı olarak kaldıralım. Ne Türkiye'nin ne Yunanistan'ın birbirine karşı savaş isteği, hırsı var. Çatışmadan yarar gelmiyor."

 

Hisse Başarıyla eklendi