Haziran ayı enflasyon beklentileri

03.07.2008 - 09:01 | Son Güncelleme :

Dış piyasalardaki çalkantıların yanı sıra, kapatma davası ve Ergenekon derken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kendini kaybetmiş durumda

https://i.bigpara.com/i/55big/349enflasyon6.jpg
Dış piyasalardaki çalkantıların yanı sıra, kapatma davası ve <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349enflasyon6.jpg" align="right" vspace="5">Ergenekon derken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kendini kaybetmiş durumda.

Baturalp Candemir - Yorum / REFERANS GAZETESİ

Bono piyasası ve kurlar biraz daha dayanıklı gözükürken, hisse senetleri geçtiğimiz cuma günü ile çarşamba öğlen arasında yüzde 7,5 değer kaybetti. Bono faizleri yüklü ihaleler öncesinde zaten epey yükselmiş olduğu için fazla reaksiyon göstermedi. YTL ise her şeye rağmen dayanıklılığını korumaya çalışıyor; YTL`deki değer kaybı yüzde 1,5 ile sınırlı kaldı.

Bu arada, ekonomik alanda önemli veriler açıklanmaya devam ediyor. Ekonomik aktivitenin beklentilerin üzerinde canlı olduğunu gösteren ilk çeyrek büyüme rakamlarının ardından, bugün haziran ayı enflasyon rakamları da açıklanacak.
 
Gıda fiyatlarına dikkat

CNBC-E`nin anketine göre, tahminler yüzde 0,2 ile yüzde 0,9 arasında değişiyor, ortalama tahmin ise yüzde 0,46. Bizim tahminimiz biraz daha aşağıda, yüzde 0,3. Haziran ayı, gıda sektöründe fiyatların gerilemesi beklenen bir ay. Muhtemelen analistlerin tahminleri arasındaki farkı, gıda fiyatlarının ne kadar düşeceğiyle ilgili beklentileri yaratıyor. Gıda fiyatlarının değişimini öngörebilmek çok zor olduğu için tahminler arasındaki bu fark çok garip değil.

İTO`nun enflasyon rakamları bilindiği gibi takip eden ayın ilk günü, genellikle TÜİK`in açıklamasından iki gün önce yapılıyor. İTO`nun haziran enflasyonu yüzde 0,63; piyasa tahminlerinin üzerinde. Bazı aylarda İTO rakamlarını kılavuz edinenler, TÜİK rakamlarını iyi tahmin etmiş olabilirler. Ancak, pek çok kez de İTO rakamlarının yanıltıcı olduğuna tanıklık ettik. İTO`nun rakamları, İstanbul`daki enflasyonu ölçmeye çalışırken, TÜİK`in fiyat endekslerine tüm Türkiye`deki fiyat hareketlerini dahil etmeye çalışıyor. Ne mal ve hizmet sepetinin kapsamı, ne ağırlıkları, ne de fiyatların toplandığı coğrafi alanlar birbiriyle uyumlu. Dolayısıyla, iki rakamın birbirine tam olarak uyumluymuş gibi, hiçbir filtreden geçirilmeden kullanılması sadece tesadüfen doğru yönü gösterebilir diye düşünüyoruz.
 
Ek zamlar gündemde

Sonuç olarak, enflasyon rakamları 0.4 civarında gerçekleştiği takdirde altı aylık enflasyon yüzde 6,7, yıllık enflasyon da yüzde 11,4 dolayına (Temmuz 2006 dan bu yana en yüksek düzeye) yükselmiş olacak. Eğer enflasyon rakamı yüzde 0,62`yi aşarsa, o zaman yeni serinin en yüksek enflasyon rakamını görmüş olacağız.

Altı aylık enflasyon rakamı hedefin üzerinde gerçekleştiği için yılın ikinci yarısında enflasyon farkından doğan ek memur ve isçi zammı gündeme gelecek. Personel harcaması rakamı böylece bütçelenen rakamı aşacak; bunu telafi etmek için de yine bütçede ek önlem alma ihtiyacı ortaya çıkacak.
 
Olumsuz beklenti artar

Enflasyon rakamları yüzde 0,4 civarında kalsa dahi, ileriye dönük enflasyon beklentilerinin bir miktar daha yukarıya gitme ihtimali var. Petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yapılan zamların bazı tahmincilerin beklentilerini aşması nedeniyle zaten bir tahmin revizyonu bekleniyor. Bu anlamda, haziran ayı rakamı beklentilerin bir miktar altında kalsa dahi, enflasyon tahminlerinin 0.2-0.4 puan yukarı gitmesi sürpriz olmayacak.
Bu çerçevede bakınca, enflasyon rakamlarından piyasa için olumlu haber çıkması oldukça zor gözüküyor. Rakamlar, beklentilerin biraz altında kalırsa, önümüzdeki aylarda enerji maliyetlerindeki artışa bağlı olarak fiyat artışlarının yeniden hızlanacağı düşünülecek ve piyasalarda olumlu haber etkisi çok sınırlı kalacak. Ancak, enflasyon rakamları beklentileri aşar ve 0.6-0.7 düzeyini bulursa, bir de buna olumsuz enerji fiyatlarının ekleneceği beklentisiyle piyasaların olumsuz haber etkisini hissetmesi yüksek olasılık.
 

Hisse Başarıyla eklendi