`Hazine güven tazeledi`

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Hazine`nin takasla birlikte, hem güven tazelediğini, hem de borcunun önemli bir bölümünü ertelediğini belirtti. Özince, Hazine`nin önemli bir borcunu takasla ertelediğini belirterek, bunun Hazine açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Özince, Alacaklılar açısından vadenin uzatılması önemli bir riskti. Onların kendi dengeleri açısından yararları dikkate alınsa da Hazine önemli ölçüde güven tazeledi. Bunun dış borçlanmalar açısından da değer ifade ettiğini düşünüyorum diye konuştu.

Özince, piyasaların takas operasyonuna beklenen reaksiyonu göstermemesi konusunda görülmemesi konusunda, Bir bünye tamamiyle maddi manevi koşullar açısından tam anlamıyla stabile olana kadar dalgalanmalar olabilir. Bir milyonun üzerinde fiyatı olan mala gün boyu gözümüzü diksek onda da dalgalanmalar olabilir. Her hangi bir hisse senedine gözünüzü dikin aynı şey olur. Türk parasının sürekli değer kaybetmesi hoş bir şey değil. Ama o ancak Türkiye`nin rekabet gücü kazanması süresiyle olur. Dış rekabetin gelişmesiyle olur. Türkiye`nin ticareti de özellikle kendisinin baskın olduğu ticari ilişkilerde gelişir dedi.

Hazine`nin kredibilitesi yükseliyor
Hazine`nin bugüne kadarki ödemelerinde, en kötü dönemlerde dahi performans eksikliği olmadığını belirten Özince, Hazine`nin kredibilitesinin her gün yükseldiğini kaydetti. Özince, Olumlu gelişmeler sürekli oluyor. Hazine`nin kredibilitesi her gün bir kez daha tazeleniyor, yani tekrarlanıyor, yükseliyor. Nitekim bankacılık sektörünün çok ciddi katıldığı takas da, Hazine`nin uzun vadede borcunu rahatlıkla erteleyebildiğinin göstergesi olmuştur dedi. Hazine`nin, borcunu vadeye yayma başarısını gösterdiğini ifade eden Özince, şunları kaydetti: Bu, krizi değil, olsa olsa güveni gösteriyor. Böyle olmasının da çok nedeni var. Birincisi Hazine`nin bugüne kadarki ödemesinde, en kötü dönemlerde dahi, Türkiye`nin rezervlerinin çok daha düşük olduğu dönemlerde dahi, performans noksanlığı olmamıştır. Bu konuda çok daha kötü örnekler vardır. Türkiye hiçbir zaman bu kategoriye girmemiştir. İkincisi, önemli fiyat tatmini sağlamaktadır. Bence son derece başarılı bir operasyondur.

Tasarruflar yabancı parada
Özince, takas ihalesinden önce, mali piyasaların dolarize olacağı eleştirileri konusunda Tabii bunlara dikkat etmek gerekir. Ama şunu da kabul etmek lazım ki, bankacılık sektöründe dahi tasarrufların zaten çok büyük bir bölümü ne yazık ki yabancı para mevduatta dedi. Mali sektörün büyümesiyle ve alınacak ek önlemlerle Türk Lirası ayağının daha fazla gelişeceğini kaydeden Özince, Netice itibariyle şu andaki başarıyı küçümsemek için çok fazla zorlama yorum yapmaya bence ihtiyaç yok. Amaçlanan elde edilmiştir diye konuştu. Özince, reel sektör için önem taşıyan konunun, yeterli miktarda özvarlık ve ona uygun fiyattan kredi olduğunu kaydederek, Şimdi çok önemli bir gelişme de şu: Ekonomi yönetimi şunu vaadediyor. Ben piyasalardaki dominantımı, hakimiyetimi giderek azaltacağım. Nasıl yapacağım? Kamu maliyesine çeki düzen vereceğim. Yani ayağımı yorganıma göre uzatacağım. Mali sektör reel sektöre daha fazla imkan verebilecek zaman içinde. Şu anda bunu yapmasının çok büyük bir faydası yok. Çünkü fiyat irrasyonel. Yani artış sağlama açısından reel sektörün, bankacılık sektörünün ne yazık ki makul, uluslararası anlamda rekabet gücünü artıracak bir finans maliyeti yok. Üzüntü duyarak ifade ediyorum bunu. Hazine, kendini disipline ettikçe, güven artıkça faiz fiyatları makul hadlere gelmeye başladıkça, iç piyasaya çok fazla girmemesiyle reel sektörün de uygun koşullarla kredi bulma imkanı, ümit ediyorum artacaktır dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi