Hazar Politikasında Yeni İsim

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD Başkanı`na bağlı Hazar temsilciliği görevini Dışişleri Bakanlığı`nın parlak diplomatı Elizabeth Jones`un John Wolf`tan devralması bekleniyor.


ABD kaynakları, Başkan Cilinton`ın Hazar bölgesi enerji işlerinden sorumlu Büyükelçisi John Wolf`un Kasım`daki seçimlerden hemen sonra Büyükelçi olarak yeni bir göreve başlayacağını, Hazar temsilciliğine de Dışişleri Bakanlığı`nın en parlak isimlerinden biri olan Elizabeth Jones`un geleceğini belirttiler. ABD Başkanı`na bağlı özel Hazar temsilciliği, Temmuz 1998`de Büyükelçi Richard Morningstar`ın başkanlığında kurulmuştu. Morningstar daha sonra ABD`nin Avrupa Birliği`nden sorumlu büyükelçisi olarak Brüksel`e atanmıştı.


Morningstar`dan bir yıl sonra John Wolf bu görevi üstlenmişti. Wolf`un süresinin de bir yıl olması beklenirken, özellikle Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili ticari anlaşmaların imzalanması ve sponsorlar grubunun ancak geçen hafta onaylanması üzerine Wolf`un görev süresi uzamıştı. Wolf`un ayrılışı hem ABD yönetiminin değiştiği bir zamana geliyor, hem de Hazar petrol ve dogalgaz boru hatları konusunda önemli ilerleme sağlandığı bir zamanda gerçekleşiyor. Beyaz Saray Wolf`un yeni yönetimin işbaşına geçeceği 21 Ocak`tan önce, Kongre onaylarsa Kasım ayında yeni görevine başlamasını, Jones`un da yine Kasım ayında görevi devralmasını istiyor.


Endüstri kaynakları daha önce Kazakistan`da büyükelçilik yapmış olan Elizabeth Jones`un bu görevinde Kazakistan`daki petrol şirketleriyle iyi bir çalışma ortamı kurmuş olduğunu belirtiyorlar. Bakü-Ceyhan`da Wolf`la Azerbaycan kısmı belli miktarda tamamlandı, simdi de Kazakistan`ın projeye katılıp petrol vermesi bekleniyor. Yönetim kaynakları, Jones`un Kazakistan`ı iyi tanıması ve sağlam ilişkileri yüzünden bu görev için en iyi seçim olduğunu söylüyorlar. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi