Havada sigortaya gece yarısı uzatması

03.07.2003 - 11:09 | Son Güncelleme :


11 Eylül saldırılarının ardından havacılıkta yaşanacak terör eylemlerinde 50 milyon doların üzerindeki zararlara devlet garantisi getirilmesi konusundaki yasayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in onaylamaması, başta THY olmak üzere bir çok hava yolu şirketini sıkıntıya soktu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki geceyarısı eski kararnamenin süresini 11 Temmuz`a kadar uzatan kararı son dakikada imzaladı.

Hükümet, 50 milyon doların üstündeki havacılık zararlarının devlet garantisi altına alınmasına ilişkin yasayı 26 Haziran tarihinde TBMM`den geçirdi. Yasa, Türk hava şirketlerinin uluslararası arenadaki sigorta problemini çözüyor ve 1.5 milyar dolara kadar devlet garantisi sağlıyor. Yine, şirketlerin yolcu başına küçük bir ücret keserek bir havuz oluşturulmasını ve gerektiği durumlarda devlet garantisinin bu havuzdan karşılanmasını öngörüyor.

Ancak bu yasanın yayımına kadar bu garanti Başbakanlık Kararnamesi ile sağlanıyordu. TBMM`den geçen yasanın halen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmaması nedeniyle önceki kararnamenin uzatılan süresi 30 Haziran gecesi doldu. Aynı gece Başbakan Tayyip Erdoğan, işadamlarıyla yediği yemeğin ardından geceyarısına doğru Başbakanlık`a geldi. Aynı dakikalarda Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker de Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü tarafından makama çağrıldı. Erdoğan kararnameyi, sürenin dolmasına dakikalar kala onayladı. Toker de ilgili kararnameyi elden alarak süre uzatımını devreye soktu. Bu kararname aynı gece imzalanmasaydı, başta THY olmak üzere bir çok Türk şirketi uluslararası uçuşlar yapamayacaktı.

 

Hisse Başarıyla eklendi