Hata Derviş`ten döndü

04.04.2002 - 10:48 | Son Güncelleme :


Başbakan Bülent Ecevit`in `ipin ucunu kaçırdık` dediği üst kurulların idari ve mali özerkliğini ortadan kaldıracak tasarı Kemal Derviş`ten döndü

Kurullara yapılacak atamalara ilişkin yasal düzenleme Ankara`yı karıştırdı. Devlet Bakanı Kemal Derviş Başbakanlığa gönderdiği yazıda, kurullara yapılacak atamaların, ilgili bakan yerine Bakanlar Kurulu yetkisinde kalmasını isterken, önemli bir teknik hatanın da önünü kesti.

Edinilen bilgiye göre Devlet Bakanı Derviş, Cumhurbaşkanı ile Başbakan`ın yetkilerine sınırlama getiren `Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun` tasarısı konusundaki teknik sıkıntıları dile getiren 1.5 sayfalık bir yazı gönderdi.

Söz konusu tasarı mevcut durumda, `ilgili bakanın teklifi üzerine, Başbakan`ın onayı ile atanacak görevliler` arasında, idari ve mali özerkliğe haiz kurulların başkan ve üyelerini de kapsıyor. Yetkililer, burada `Kurul` ibaresinin, Din İşleri Yüksek Kurulu, Afet İşleri ve Anıtlar Yüksek Kurulu gibi kurulları kapsamak üzere konulduğunu, ancak bu özerk üst kurulları da kapsıyor gibi anlaşıldığı için, bir teknik sıkıntı bulunduğunu ifade ettiler.

Meclis`te çözülecek

Bu ibare, kurulları da kapsıyor gözüktüğü için, bu kurulların özerkliğine ters düşüyor, yani teknik bir çelişki oluyor. Bu nedenle Derviş, Başbakanlığa gönderdiği 1.5 sayfalık yazıyla, bu gerekçelerin dikkate alınarak tasarıda değişiklik yapılmasını istedi.

Diğer yandan konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama yapan Devlet Bakanı Kemal Derviş, `Konuya ilişkin değişikliklerin söz konusu tasarının TBMM Genel Kurulu`nda görüşülmesi sırasında önerge verilmesi suretiyle yerine getirilmesi öngörülmüştür` dedi.



--------------------------------------------------------------------------------



Akışık`a teşekkür

Devlet Bakanı Kemal Derviş, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi sona eren Vural Akışık`a, bir teşekkür mesajı gönderdi.

Derviş mesajında, Akışık`ın, ekonominin ağır bir krizden geçtiği dönemde, yapısal reformların en önemli unsurlarından biri olan kamu bankalarının yönetimini büyük bir özveri ve sorumluluk duygusu ile üstlendiğini vurguladı. Akışık`ın, başarılı görev döneminde kamu bankalarını ekonomiye yük olmaktan kurtarıp, kar eden, şeffaf, çağdaş ve etkin bir yönetim örneği sergilenen kurumlar haline getirdiğini ifade eden Derviş, mesajında `Uluslararası kuruluşların takdirini elde ederek, programa uygun maliyetle kaynak bulunmasını kolaylaştırdınız` ifadesini kullandı.
 

Hisse Başarıyla eklendi