Hastane kapıları açıldı, vatandaş özele koştu

29.08.2007 - 10:24 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 15 Haziran`dan itibaren tüm sigortalılara sevksiz açılan üniversite hastaneleriyle özel sağlık kurumlarının bütçeye yıllık yükünün 500 milyon YTL olacağını hesapladı.
Uygulamada, hastaların üniversite hastanelerinden çok özel sağlık kuruluşlarını tercih ettiği ortaya konuldu. Devlet hastanelerine giden hasta sayısı yüzde 12 azalırken, üniversite hastanelerinin hasta sayısı yüzde 25, özellerin ise yüzde 50 arttı.
Hükümetin Sağlık Uygulama Tebliği`nin 15 Haziran`da yürürlüğe girmesinin ardından, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından SSK ve Bağ-Kurluların da sevksiz yararlanmasının yolu açılmıştı. Hastanelerde yığılmalara neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen uygulamanın ilk sonuçları, üniversite hastanelerinden yararlanan hasta sayısının beklentinin altında kaldığını ortaya koydu.

Memurun masrafı azaldı

SGK verilerine göre, toplam hasta sayısından en büyük payı özel hastaneler aldı. Özel hastaneler toplam hasta sayısının yüzde 6`sına denk gelen payını yüzde 9`a çıkardı. Devlet hastanelerine giden hasta sayısı ise yüzde 12 oranında azaldı. Üniversite hastanelerinin toplam hastalardan aldığı yüzde 5`lik pay ise yüzde 6.2`ye çıktı.
Uygulamadan önce de üniversite hastanelerine sevksiz başvurma imkânı olan Emekli Sandığı mensuplarının bu hastanelere gitme oranı azaldı.
Söz konusu azalmada, hastanelerde yığılma olacağı kaygısının etkili olduğu ifade edildi. Emekli Sandığı mensuplarının üniversite hastanelerindeki poliklinik, ilaç, diyaliz, görüntüleme, tahlil ve ameliyat gibi işlemleri nedeniyle tahakkuk ettirilen harcama bedeli, 7 ayda 385.8 milyon YTL oldu. Haziranda 60.4 milyon YTL olan harcamalar temmuzda hasta sayısının azalmasıyla birlikte 45.6 milyon YTL`ye düştü.

`Özele kayması doğal`

Bir süre sonra hastaların yeniden devlet hastanelerine yöneleceğini dile getiren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, Yasak olan şey ilgi çekiyor. Üniversite hastanelerine olan talep bir süre sonra tersine dönecek. Zaten yığılma olmadı. Sistemin yıllık maliyetini sadece raporlu hastaların sağlık kuruluşuna gitmeden ilaç yazdırmasıyla elde edilecek tasarrufla karşılarız dedi.
Özel hastanelerin tercih edilmesini doğal bulduğunu aktaran Birol Aydemir şöyle konuştu:
Devlet hastanelerinde doktorlar ve sağlık personelinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`na tabi olmasını doğru bulmuyorum. Özel hastane ile devlet hastanelerinde bırakın sağlık personelini, bekçinin bile davranışı farklı. Devlet hastanesinde kapıdaki görevliye soru soramıyorsunuz. Yeni sistemle rekabet olacağı için, sağlıkta kalite de artacaktır.
 

Hisse Başarıyla eklendi