`Halkbank`ı kapatmak ihanetle eşdeğer`

01.07.2003 - 08:43 | Son Güncelleme :


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ``Halkbank`ı Ziraat Bankası ile birleştirmek de çok büyük yanlış olur` dedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası`nın kapatılmasına veya Ziraat Bankası ile birleştirilmesine karşı çıktı. İtalya`nın Napoli kentinde Türk firmalarının da katıldığı Uluslararası Ticaret Fuarı`nı ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, `Halkbank`ı kapatmak ihanetle eşdeğerdir. IMF`nin istediği gibi Ziraat Bankası ile birleştirilmesi de çok büyük yanlış olur` diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Halkbank`ın özelleştirmesine talip olmaları konusunda da, bankacılık yapmadıklarını ancak makro politikaları belirlemede etkin rol alabileceklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: `Bize görev düşerse, mikro ölçüsüne, kimlere kredi verileceğine karışmayız. Belli bir yüzdeyle ortaklık olabilir, ama öyle yüzde 51`ini almamız gibi bir şey olmaz.`

AK Parti hükümetini kamu reformu konusunda da uyaran Hisarcıklıoğlu, `8 aydan bu yana hükümetin bu konuda somut bir adımını göremedik` dedi. Bürokrasiden yakınan Hisarcıklıoğlu, `AK Parti`nin geçmişten ders alması lazım. Geçmiş dönemde değişimi yapamayanların seçimle gittiğini gördük. İktidarların zenginler yarattığı dönemin artık bitmesi lazım.``

Hükümet yetkililerinin `2004`ten sonra IMF ile devam etmeyeceğiz`` açıklamalarını bir niyet olarak gördüğünü söyleyen TOBB Başkanı, `Ama bunu demek için çok erken. İnşallah, 2004`ün 6. ayına kadar ekonomi sağlıklı hale gelir, IMF`ye ihtiyaç duymadan borçlar çevrilir. Ayrıca hükümet yetkililerinin daha sağduyulu açıklamalarda bulunması ve daha dikkatli olmaları gerekir`` dedi.

Başta ABD olmak üzere yabancı sermayenin Türkiye`ye daha çok yatırım yapması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, `Biz Washington`da bir ticaret merkezi kuracağız. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz` dedi. `Global dünyanın tek bir süper gücü var` diyen Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemin bu güç tarafından yönetileceği noktaya gidildiğini ve Türkiye`nin de Washington`daki masalarda yer alması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu `ABD ile ticari ilişkilerimizde pastadan binde 3 yararlanıyoruz, bizim hakkımız bu değil. Türkiye olarak bu pastanın yüzde 10`u bizim olmalıdır` dedi.

İş, Dışbank hisselerini sattı

İş Bankası, 17.8 trilyon lira nominal değerli T. Dış Ticaret Bankası hisse senedini, Türk Dış Ticaret Bankası Mensupları Emekli Sandığı Vakfı`na sattı. Anadolu Ajansı`nın haberine göre, İş Bankası`nın sahibi bulunduğu Dışbank`ın sermayesinin yüzde 9.16`sını temsil eden 17 trilyon 773 milyar 220 milyon 462 bin lira nominal değerli hisselerin, 1.000 lira nominal değerli beher hisseye 1.270 lira fiyattan Vakfa satışı, İMKB Toptan Satışlar Pazarı`nda dün gerçekleşti.

Yapı Kredi Finansal Kiralama`da atama

Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. Genel Müdürlüğü`ne Birol Sümer atandı. Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. Yönetim Kurulu, Berrin Avcılar`ın ayrılmasıyla boşalan genel müdürlük görevine, bugünden geçerli olmak üzere Birol Sümer`in atanmasına karar verdi.


 

Hisse Başarıyla eklendi