Halkbank Genel Müdürü görevinden ayrılıyor

21.10.2002 - 17:09 | Son Güncelleme :


Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü EmelÇabukoğlu, 3 Kasım`dan geçerli olmak üzere bugün istifa dilekçesini verdi. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Çabukoğlu, göreve gelişindenbu yana Banka`daki gelişmeleri anlattı. 2000 yılı sonunda yeniden yapılandırma çalışmaları başlamadan önceHalkbank`ın problemli kredi stoku ve görev zararları bulunduğunu hatırlatan Çabukoğlu, gecelik 5.5 katrilyon liralık borçlanma ihtiyacıduyulduğunu kaydetti. 1.2 katrilyon lira ayırarak problemli kredi stokunu şeffaf hale getirdiklerini söyleyen Çabukoğlu, görev zararları karşılığında da Hazine`den 6.9 katrilyon liralık iç borçlanma senedi alındığını belirtti. Artık Banka`nın gecelik borçlanma ihtiyacı kalmadığını anlatan Emel Çabukoğlu, mevduat ortalamasının da 35-50 gün aralığına çıktığınıkaydetti.

PROBLEMLİ KREDİLER

Problemli kredi stoğunun 860 trilyon liraya indiğini açıklayan Çabukoğlu, bugüne kadar borcu 200 milyar liranın altında olan 17 bin küçük işletmenin problemli kredisinin çözüldüğünü vurguladı. Problemli krediler içinde küçük işletmelerin kredilerinin toplamının 120 trilyon lira tuttuğunu da kaydeden Çabukoğlu, bu işletmelerin kullandığı toplam 73 trilyon liralık kredinin sorununun ise çözüldüğünü kaydetti. 200 milyar liranın üzerinde de 81 firmanın 197 trilyon lira tutarında sorunlu kredinin çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

HALKBANK KARA GEÇTİ

Halkbank Genel Müdürü, geçen yıl sonu itibariyle 581 trilyon lira zarar eden Banka`nın Eylül ayı sonu itibariyle net 622 trilyon lira kara geçtiğini açıkladı. Çabukoğlu, yıl sonu itibariyle net 750 trilyon liralık kar hedeflediklerini de ifade etti.

ÖZELLEŞTİRME

Halkbank`ın özelleştirmenin neresinde olduğu sorusunu da Çabukoğlu, Banka`nın mali yapı olarak özelleştirmeye hazır hale geldiğini ancak müşteri ilişkileri açısından daha hazırlanması gerektiğini kaydetti. Bundan böyle hızla reel kesimin Banka`ya girerek, kredi kullanmasıgerektiğini söyleyen Çabukoğlu, ellerindeki Eximbank kredilerinin ancak yüzde 20`sinin kullanıldığını kaydetti.

ŞUBE PERSONEL

Göreve gelişlerinden buyana 350 şubenin kapatıldığını açıklayan Çabukoğlu, Emlak Bankası`ndan gelenlerle birlikte 899 olan şube sayısının 549 adede indiğini kaydetti. 15 bin olan personel sayısından 2 bin kişinin gönüllü emekli edildiğini, Emlak Bankası`ndan da 2 bin kişinin geldiğini anlatan Çabukoğlu, 8 bin personel ile sözleşme imzalandığını, geriye kalanların Devlet Personel Başkanlığı`na gönderildiğini ifade etti. Banka`nın teknoloji yatırımlarına da değinen Çabukoğlu, Halkbank`ın 2003 yılının Haziran ayı itibariyle Türkiye`de en iyi teknolojisi olan bankalardan biri konumuna geleceğini sözlerine ekledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi