Güvenlik Konseyi bir karara varamadı

19.02.2008 - 08:55 | Son Güncelleme :

Kosova`nın bağımsızlık ilanının ardından Sırbistan`ın çağrısı üzerine acil toplantı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir karar alamadı

https://i.bigpara.com/i/55big/349AVRUPA.jpg

Kosova`nın bağımsızlık ilanının ardından Sırbistan`ın <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349AVRUPA.jpg" align="right" vspace="5">çağrısı üzerine acil toplantı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir karar alamadı. Sırbistan,, Kosova`nın bağımsızlığına karşı siyasal savaş vereceğini açıkladı.

CNNTURK

Konsey toplantısına katılan ülke temsilcilerinin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon`un konuşmalarıyla geçen 2.5 saatlik toplantının ardından konsey, ne bir ortak açıklama ne de bir karar tasarısı kabul edebildi.
 
Konseyin dönem başkanı Panama`nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ricardo Alberto Arias, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey`in bu konuyla ilgili yakın zamanda yeni bir toplantı yapmasının öngörülmediğini söyledi.
 
Toplantıda 2 kez söz alan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Konsey üyelerine seslenerek Eğer bu gayrımeşru harekete bugün göz yumarsanız yarın sizin ülkenizde aynı tür bağımsızlık ilanları olmayacağına kim garanti verebilir? dedi.
 
Tadiç: Bağımsızlığı hiçbir zaman tanımayacağız
 
Tadiç, Kosova`nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacaklarını vurgulayarak, bu hareketin çağdaş uluslararası sistemin ilkelerini tamamıyla ihlal ettiği görüşünü savundu.
 
Tadiç, Kosova`nın bağımsızlığını kabul eden ülkelerin Sırbistan`a dost eli uzatmadıklarını belirterek, Avrupa`nın demokratik bir ülkesi olarak meşru haklarını barışçıl bir biçimde sonuna dek savunacaklarını bildirdi.
 
Tadiç, eski Yugoslavya`da 1990`larda yaşananlardan dolayı kendisinin özür dilediğini, bugün Sırbistan`da çok başka bir yönetimin bulunduğunu, ancak Sırplar`dan kimsenin özür dilemediğini kaydetti.
 
Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç de yaptığı açıklamada, Kosova Meclisi`nin yaptığı gayrımeşru harekete karşı diplomatik ve politik savaş vereceklerini belirterek, başta ABD ve Avrupa`da kimi ülkeler olmak üzere Kosova`nın bağımsızlığını tanıyan her ülkeye karşı belli bir tutum alacaklarını dile getirdi.
 
Jeremiç, bu ülkelerden büyükelçilerini danışmalarda bulunmak üzere geri çektiklerini ve çekeceklerini vurguladı.
 
Moon`dan taraflara `şiddetten uzak durun` çağrısı
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise BM`nin 1244 sayılı kararının Kosova`da yasal temel oluşturmayı sürdüreceğini belirterek, tarafları şiddetten uzak durmaya çağırdı.
 
Ban, Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç`in kendisinden istediği gibi Kosova Meclisi`nin kararını geçersiz sayıp meclisi feshedip etmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine ise, Kosova`nın, kimi ülkeler tarafından bugün tanındığını biliyorum. Devletlerin tanınması BM Sekretaryası`nın değil, üye devletlerin karar vereceği bir konu. Bağımsızlık ilanının yasal olup olmadığıyla ilgili ise yorum yapamam dedi.
 
Moon, temel görevinin Kosova`da yaşayan nüfusun güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.
 
ABD`nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad da Kosova`yı kutladıklarını ve onlara hoşgeldiniz dediklerini belirterek, artık Kosova gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini ve üye ülkelerin yapması gerekenin Sırbistan ile Kosova arasında normal ilişkilerin oluşmasının sağlanması olduğunu vurguladı.
 
BM Kosova Misyonu görevini sürdürecek
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Kosova`nın bağımsızlık ilanından sonra BM Kosova Misyonu`nun (UNMIK) ülkede görev yapmayı sürdüreceğini söyledi.
 
BM Güvenlik Konseyi`nin Kosova konulu acil toplantısında Ban Ki-Moon, BM, 8 yıldır görev yaptığı Kosova`da pek çok olumlu gelişme yaşanmasına neden oldu. BM, Kosova`da işleyen bir adalet sistemi ve çokuluslu polis gücünün oluşmasına yardım etti. Kosova`da bugün işleyen bir yönetim var ve bugüne dek 5 seçim yapıldı. Ayrıca Kosova`da etnik gruplar arasındaki şiddet olaylarında azalma oldu diye konuştu.
 
İngiltere`nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Sawers de, BM Güvenlik Konseyi`nin bugün olağanüstü koşullarda toplandığını belirterek, Avrupa`da yeni bir devlet kuruldu. Bugün bu devlet, aralarında benim ülkemin de olduğu pek çok ülke tarafından tanınmaya başladı dedi.
 
Sawers, Kosova`nın Sırbistan`ın rızası olmadan ve BM Güvenlik Konseyi`nde bu konuda uzlaşma sağlamadan bağımsızlık ilan etmesinin ideal bir durum olmasa da Kosova`nın benzersiz bir örnek oluşturduğunu vurguladı.
 
Rusya Büyükelçisi Vitali Çurkin ise Rusya`nın, Kosova`daki Sırplar`ın güvenliğinden büyük endişe duyduğunu, ayrıca bu gelişmenin Balkanlar`da yeni gerilimlere yol açabileceğini savundu.
 
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Wang Guangya da Kosova`nın bağımsızlıkilanından son derece endişeli olduklarını belirterek, hem AB`nin hem de BM Güvenlik Konseyi`nin, Sırplar ile Kosovalılar arasında bir uzlaşma sağlanması için çaba sarfetmeyi sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Hisse Başarıyla eklendi